Létrehozási minta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az informatikában a „létrehozási minták (angolul Creational Patterns) a példányosítási folyamat elvont ábrázolásai.”[1]

Összefoglalás[szerkesztés]

Ebbe a csoportba olyan minták tartoznak, amelyek osztályok vagy objektumok létrehozására adnak módszert. Két nagyon fontos alapelv jellemzi őket: az egyik, hogy magukba zárják azt a tudást, ami mindehhez szükséges, a másik, hogy a kliens számára ez a tudás rejtve marad. Ez, mint majd látni fogjuk, azért nagyon hasznos, mert így egységbe zárjuk magát a létrehozás folyamatát, és nincs és nem is lehet beleszólása ebbe más osztályoknak vagy objektumoknak. Így egységbe zárjuk ami változik, és egyetlen megfelelő helyen végezzük az új osztályok vagy objektumok megalkotását. A létrehozási minták további jellemzője még a nagy rugalmasság a változtatások felé.

A szerkezeti minták lényege az osztályokból és objektumokból nagyobb szerkezetek létrehozása. Amennyiben osztályokkal dolgozunk, örökléssel vagy felületek megvalósításával összetételeket hozunk létre, például több interfész implementálásával egy többféleképpen is viselkedő osztályt. Objektumok esetében dinamikus „összeragasztásukkal” érjük el az olyan összetételek létrejöttét, amelyek kellően rugalmasak.

A GoF[1] könyv szerint ebbe a csoportba a következő minták tartozik az első öt, a hatodik pedig a könyv megjelenése után került a köztudatba (a párhuzamos minták megjelenésével).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Desing Patterns (könyv), i. m. 

Források[szerkesztés]

  • Gamma, Helm, Johnson & Vlissides. Design Patterns (könyv). Addison-Wesley (1994). ISBN 0-201-63361-2 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Creational pattern című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.