Léon Charles Thévenin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Léon Charles Thévenin
Életrajzi adatok
Született1857. március 30.
Meaux
Elhunyt1926. szeptember 21. (69 évesen)
Párizs
SírhelyMeaux
Ismeretes mintmérnök
Nemzetiségfrancia
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
École Polytechnique
Pályafutása
Szakterülettelegráf
Munkahelyek
École Supérieure de Télégraphiematematika és villamosságtan oktató (1882–1896), igazgató (1896–1901)
Institut National Agronomiquemechanika és matematika oktató (–1926)
Más munkahelyekBrune körúti bélyegműhelyek főmérnöke (1901–1914)
Jelentős munkáiThévenin-tétel
Szakmai kitüntetések
a francia Becsületrend tisztje

Hatással voltak ráGeorg Simon Ohm, Gustav Robert Kirchhoff
A Wikimédia Commons tartalmaz Léon Charles Thévenin témájú médiaállományokat.

León Charles Thévenin (IPA: [tev(ə)nɛ̃]) (Francia Császárság, Meaux, 1857. március 30.Franciaország, Párizs, 1926. szeptember 21.) francia távíró mérnök, aki kiterjesztette Ohm törvényét összetett áramkörökre.

Élete[szerkesztés]

Meaux-ban született 1857-ben. 1876-ban végzett az École Polytechnique párizsi elit egyetemen. Két évvel később, 1878-ban csatlakozott a Corps des télécommunications-hoz, a távirati mérnökök alakulatához, ahol távírókkal dolgozott. 1882-ben kezdett az École supérieure de télégraphie egyetemen villamosságtant és matematikát tanítani. Az itteni kutatásának eredményeként fejlesztette ki – Ohm törvényének és a Kirchhoff-törvények tanulmányozásával – a róla elnevezett tételt, a Thévenin-tételt.[1] Az elmélet már 1853-ban megszületett Hermann Ludwig von Helmholtz fejében, de Thévenin teljesen függetlenül jutott ugyanarra a következtetésre.[1][2] A tétel lehetővé teszi összetett áramkörök egyszerűbb áramkörökkel való helyettesítését.

A felfedezésének publikációját követően a Institut national agronomique felkérte mechanikakurzusok, majd később matematikaszemináriumok tartására, amelyeket 1926-os haláláig tartott. 1896-ban kinevezték az École supérieure igazgatójának, ahonnan 1901-ben leváltották. Ekkor számos műhely, köztük a Brune körúti bélyeggyártó műhely főmérnöke volt, amely pozíciókat büszkén töltötte be 1914-es nyugdíjba vonulásáig.[1]

1926. szeptember 21-én halt meg Párizs 13. kerületében.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Léon Charles Thévenin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Léon Charles Thévenin című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c LEON CHARLES THEVENIN. doclecture.net. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  2. Don H. Johnson (2003 április) "Equivalent circuit concept: the voltage-source equivalent," Proceedings of the IEEE, vol. 91, no. 4, pages 636-640. angolul, PDF: http://www.ece.rice.edu/~dhj/paper1.pdf .