Légtisztító növények

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A légtisztító növények alább olvasható listáját a NASA szakértői állították össze a NASA Clean Air Study[1] tanulmány keretében, és szerintük ezek lehetnek a leginkább alkalmas növények egy űrhajó levegőjének tisztítására. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklóretilént tudnak kiszűrni a levegőből.[2]

A listán szereplő növények többségének természetes élőhelye a trópusi vagy szubtrópusi környezet. További előnyük, hogy kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.

A NASA 15-18 jól fejlett szobanövény alkalmazását ajánlja 15-20 cm átmérőjű edényekben kb. 167 m² lakóterületre. Fontos a levegővel érintkező talaj felszíne is, ugyanis a talajban lévő mikroorganizmusok is részt vesznek a levegőben található mérgező anyagok kiszűrésében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. B. C. Wolverton, Rebecca C. McDonald, and E. A. Watkins, Jr: Foliage Plants for Removing Indoor Air Pollutants from Energy-efficient Homes. [2007. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 3.)
  2. [1]

További információk[szerkesztés]