László Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
László Tamás
Született 1950. október 29. (68 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Gyermekei két gyermek
Foglalkozása építész,
politikus,
országgyűlési képviselő
Tisztség magyar országgyűlési képviselő (2014. május 6. – )

László Tamás (Budapest, 1950. október 29. –) politikus, korábbi országgyűlési képviselő, Budapest XV kerület időközi polgármester jelöltje.

Életrajza[szerkesztés]

Az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Városgazdasági tanszékén dolgozott, majd a Budapest III. kerületében volt műszaki osztályvezető. A rendszerváltás után saját tervezőirodát nyitott a VII. kerületben. A Garay tér környékén több társasház tervezésében vett részt irodájával. Később középületet is tervezett, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola építészeti terveit, amely az egyik legnagyobb munkája. 2000-ben a XV. kerületbe, Pestújhelyre költözött.

2004 óta a Fidesz–MPSZ tagja, belépésével együtt XV. kerületi elnöknek is kinevezték. Mandátumot szerzett a 2006. évi országgyűlési választás országos listáján. 2006. május 30-ától az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja. 2010-ben és 2014-ben ismét Fideszes országgyűlési képviselő lett.

Egyéniben XV. kerületi önkormányzati képviselő az újpalotai lakótelepen. 2010–2014-ig a XV. kerület polgármestere volt. A polgármesteri tevékenysége során összetűzésbe került két alpolgármesterével. Nem váltotta le őket, de a pártból való kizárásukat többször is kezdeményezte a 'Bitvai ügy': a Közbizalom Alapítvány pályázati pénzeinek gyanús felhasználásának kirobbanása után.[1] Mindegyik kizárás esetében hosszas eljárásban végül elutasították kezdeményezését.

A 2014-es országgyűlési választáson FIDESZ-KDNP jelöltként elindult, 37,75 százalékot kapott (18.955 érvényes szavazat), ezzel első lett, fél százalékkal megelőzte Móricz Eszter 37,19% (18.678 érvényes szavazat) MSZP+DK+PM+MLP jelöltet. Így ő lett Budapest XV. kerületének és a IV. kerület egy részének az országgyűlési képviselője. A 2018-as országgyűlési választáson alulmaradt Hajdu László (DK) jelöltjével szemben, ezzel kiesett a parlamentből. A Fidesz budapesti elnöksége László Tamást indítja a Budapest XV. kerületi polgármesteri választáson.[2] A 2018 szeptember 30-án tartott polgármesteri választáson alul maradt, a polgármesteri székbe Németh Angéla került.

Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke.[3] Az alapítvány a Polgárok Háza néven üzemel. Az alapítvány a tevékenységéhez jelentős forrásokat kap a központi költségvetésből és állami tulajdonú vállalatok forrásaiból.[4]

Két gyermeke és nyolc unokája van.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://hvg.hu/itthon/20150622_birosag_itelet_fideszes_alpolgarmester
  2. Szabolcs, Dull. „Legutóbb kikapott, de újabb esélyt kap a Fidesztől” (Hozzáférés ideje: 2018. június 6.) (hu nyelvű) 
  3. SZNA adatok. www.szna.hu. (Hozzáférés: 2017. augusztus 5.)
  4. http://hvg.hu/itthon/20170607_polgarok_haza_hungarocontrol