László Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
László Tamás
Született 1950. október 29. (67 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása építész,
politikus,
országgyűlési képviselő
Tisztség magyar országgyűlési képviselő (2014. május 6.–)

László Tamás (Budapest, 1950. október 29. –) politikus, korábbi országgyűlési képviselő, Budapest XV kerület időközi polgármester jelöltje.

Életrajza[szerkesztés]

Az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Városgazdasági tanszékén dolgozott, majd a Budapest III. kerületében volt műszaki osztályvezető. A rendszerváltás után saját tervezőirodát nyitott a VII. kerületben. A Garay tér környékén több társasház tervezésében vett részt irodájával. Később középületet is tervezett, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola építészeti terveit, amely az egyik legnagyobb munkája. 2000-ben a XV. kerületbe, Pestújhelyre költözött.

2004 óta a Fidesz–MPSZ tagja, belépésével együtt XV. kerületi elnöknek is kinevezték. Mandátumot szerzett a 2006. évi országgyűlési választás országos listáján. 2006. május 30-ától az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja. 2010-ben és 2014-ben ismét Fideszes országgyűlési képviselő lett.

Egyéniben XV. kerületi önkormányzati képviselő az újpalotai lakótelepen. 2010–2014-ig a XV. kerület polgármestere volt. A polgármesteri tevékenysége során összetűzésbe került két alpolgármesterével. Nem váltotta le őket, de a pártból való kizárásukat többször is kezdeményezte a 'Bitvai ügy': a Közbizalom Alapítvány pályázati pénzeinek gyanús felhasználásának kirobbanása után.[1] Mindegyik kizárás esetében hosszas eljárásban végül elutasították kezdeményezését.

A 2014-es országgyűlési választáson FIDESZ-KDNP jelöltként elindult, 37,75 százalékot kapott (18.955 érvényes szavazat), ezzel első lett, fél százalékkal megelőzte Móricz Eszter 37,19% (18.678 érvényes szavazat) MSZP+DK+PM+MLP jelöltet. Így ő lett Budapest XV. kerületének és a IV. kerület egy részének az országgyűlési képviselője. A 2018-as országgyűlési választáson alul maradt Hajdu László (DK) jelöltjével szemben, ezzel kiesett a parlamentből. A Fidesz budapesti elnöksége László Tamást indítja a Budapest XV. kerületi polgármesteri választáson.[2]

Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke.[3] Az alapítvány a Polgárok Háza néven üzemel. Az alapítvány a tevékenységéhez jelentős forrásokat kap a központi költségvetésből és állami tulajdonú vállalatok forrásaiból.[4]

Két gyermeke és nyolc unokája van.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://hvg.hu/itthon/20150622_birosag_itelet_fideszes_alpolgarmester
  2. Szabolcs, Dull. „Legutóbb kikapott, de újabb esélyt kap a Fidesztől” (Hozzáférés ideje: 2018. június 6.) (hu nyelvű) 
  3. SZNA adatok. www.szna.hu. (Hozzáférés: 2017. augusztus 5.)
  4. http://hvg.hu/itthon/20170607_polgarok_haza_hungarocontrol