László Csaba (edző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

László Csaba (Székelyudvarhely, 1964. február 13. –) erdélyi magyar labdarúgóedző.

Korábban dolgozott a skót Heart of Midlothian gárdájánál, illetve a magyar válogatottnál mint másodedző, a Ferencvárosi TC-nél és az FC Sopronnál mint vezetőedző, valamint az ugandai nemzeti tizenegy élén mint szövetségi kapitány. Legutóbb Litvánia válogatottját vezette, 2013 szeptemberében mondott le.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékosként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékoskent Progresul Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhelyi Haladás) csapatában játszott, majd az Unirea Cristuru Secuiesc (Székelykeresztúri Egyesülés) csapatában folytatta.

Edzőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lothar Matthäus egykori szövetségi kapitány mellett a válogatott másodedzője volt, emellett a Ferencvárost is vezette. A FTC-nek azonban anyagi gondjai támadtak, és a csapat csak második lett a 2004/2005-s szezon végén. A 2005/2006-s szezonkezdet nem hozott sok jót a Ferencváros számára, a sorozatos vereségek következményeképpen László Csaba felállt az FTC kispadjáról. Ennek ellenére megalkuvást nem tűrő emberként újabb kihívásokat keresett, az ugandai szövetség kapva kapott az alkalmon, hogy egy fiatal, ámde tapasztalt kapitányt szerződtessen a válogatott élére. Itt két éves munkája során majdnem sikerült kijuttatnia az ugandai válogatottat az afrikai nemzetek kupájára. 2008 nyarán a skót Hearts csapatához igazolt, ahol gyorsan szót értett a játékosokkal. A csapata végül a harmadik helyen zárt, ellenben a 2007/2008-s teljesítménnyel, amikor is a skót gárda éppen hogy 7. helyezést érte el, ezért őt 2009-ben az év edzőjének választották Skóciában.[1] Csapata, a Hearts kiegyensúlyozott teljesítménye mellett többször is pontot tudott rabolni a két nagytól, a Celtictől és a Rangerstől.A 2010–2011-es szezonban a belga Charleroi edzője volt,de nem sikerült a csapatát bent tartani a belga első osztályban. 2012. január 18-án őt nevezték ki a litván válogatott szövetségi kapitányává, azonban a csapat gyenge eredmény miatt 2013 szeptemberében lemondásra kényszerült. Jelenleg az MTK játékosmegfigyelőjeként dolgozik.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ferencváros

Heart of Midlothian FC

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]