Kırıkkale (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kırıkkale
Közigazgatás
Ország Törökország
RégióKözép-anatóliai
TartományKırıkkale
Körzethívószám0318
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség186 960 fő (2022)
Körzet népessége280 834 fő
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 39° 50′ 30″, k. h. 33° 30′ 50″Koordináták: é. sz. 39° 50′ 30″, k. h. 33° 30′ 50″
Kırıkkale weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kırıkkale témájú médiaállományokat.

Kırıkkale egyetemi város Törökországban, Kırıkkale tartomány központja Közép-anatóliai régióban. Ankarától 80 kilométerre keletre található.

Fekvése[szerkesztés]

A Kızılırmak folyó mellett, az Ankara–Kayseri-vasútvonal mentén fekszik. A város nevének első fele feltehetően egy 3 kilométerre északra fekvő falu, Kırık nevéből ered, a vár jelentésű Kale pedig a Kırıkkale központjában álló kastélyra utal, innen a mozaikszó. Településsé akkor vált, amikor a 16. században török törzsek érkeztek keletről.

A tartomány 280 834 fős lakosságából 192 705 ember lakik Kırıkkale városában, amely 318,07 négyzetkilométeren fekszik. Az acélgyártás mellett vegyipari termékeket is gyártanak. A Kırıkkale Egyetem a város oktatási központja.

Éghajlat[szerkesztés]

Kırıkkale kontinentális éghajlatú, klímája félszáraz, hideg és havas téllel valamint száraz, forró nyárral. Az esők többnyire tavasszal és ősszel esnek. A természetes növényzete sztyepp típusú, bőséggel állítanak elő bort, termelnek még rizst is.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kırıkkale című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]