Kínai kenderpálma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kínai kenderpálma
Fasor Tsawwassenben (Brit Kolumbia)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Pálmavirágúak (Arecales)
Család: Pálmafélék (Arecaceae)
Alcsalád: Coryphoideae
Nemzetség-
csoport
:
Trachycarpeae
Nemzetség: Kenderpálma (Trachycarpus)
Faj: T. fortunei
Tudományos név
Trachycarpus fortunei
(Hook.) H.Wendl.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai kenderpálma témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai kenderpálma témájú médiaállományokat és Kínai kenderpálma témájú kategóriát.

Kínai kenderpálma törzse
Kínai kenderpálma termése
Kínai kenderpálma dísznövényként.

A kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) az egyszikűek (Liliopsida) közé tartozó pálmafélék (Arecaceae) családjának egy dísznövényként elterjedt faja.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Kína középső részéről származik; természetes élőhelye innen Vietnám és Burma északi részéig terjed.

Egyes példányait már a 19. században megpróbálták holland és angol botanikus kertekben szabadon nevelni, és ma Európa számos országban ültetik parkokba, kertekbe. Idősebb, kifejlett példányai Magyarországon is több magángyűjtemény díszei, de nálunk szabadban csak a kedvező mikroklímájú területeken (borvidékek déli lankáin, nagyvárosok különösen fagyvédett kertjeiben) vagy külön védelemmel fejlődik szépen.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

20–30 cm átmérőjű törzse eredeti élőhelyén akár 15 méter magasra is megnőhet. A törzsön a lehullott levelek alapjainak elszálasodásából kialakuló, kenderszerű bevonat feltűnően dús.

Sötétzöld, mélyen bemetszett leveleinek legyezője elérheti a 80–90 cm-es átmérőt, ezért védett helyre kell ültetni, mert a szél komolyan károsíthatja. A levelek vége általában lekonyul. A méteres levélnyélen kis fogacskák nőnek (Johnson).

Virágai hatalmas (kb. 60 cm-es) bókoló füzérekben nyílnak. A porzós virágok napsárgák, a termősek zöldessárgák (Johnson). Kb. 1 cm-es magja sötétbarna–kékesfekete, vese alakú.

Életmódja[szerkesztés]

Kétlaki.

Megkívánja a vizet jól áteresztő talajt és a Kárpát-medencében a mély, úgynevezett pálmacserepet is. Fényigényes, de a tűző naptól óvni kell. A nyári időszakban vízigényes, ezért a forró nyári napokon gyakran kell öntözni. Gyorsan növő, könnyen tartható növény. Ha elég tápanyagot kap és megfelelően öntözzük, idősebb korában évente 8–10 levelet is hajthat. A törzs dús bevonatának köszönhetően a fagyot leginkább tűrő pálmafélék egyike: bár levelein -15 °C-nál megjelenhetnek a fagyási sérülések, a törzs ennél hidegebbet is túlél. Magjai könnyen, 8–12 hét alatt kicsíráznak.

Természetes élőhelyén a tölggyel társul. Az indiai kenderpálmával könnyen keresztezhető.

Felhasználása[szerkesztés]

A törzsét borító rostokat Kínában rendszeresen gyűjtik úgy, hogy a levélalapokat egyenletesre levágják. Törzse ettől szürke, sima és ripacsos lesz (Johnson).

Források[szerkesztés]