Kézi szivattyú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kézi szivattyú részei
Animáció a kézi szivattyú működéséről
Falusi kézi szivattyú Belgiumban

A kézi szivattyú (vagy norton kút) kézzel működtethető szivattyú. A kifejtett emberi mechanikai erő a folyadékot és a levegőt az egyik helyről a másikra mozgatja.

Ezt a szivattyút széles körben használják sok országban különböző ipari, öntözési és a szabadidős tevékenységek céljára. Több különböző típusú kézi szivattyú létezik, főleg a dugattyú által működtetett, membrános, vagy lapátos elvű, ami tartalmaz egy szelepet a be- és kijáratánál: amikor felhúzzuk a kart, akkor a kamrában az egyik szelep nyitni, a másik pedig zárni fog, ha pedig le, akkor pont az ellenkezője fog lejátszódni.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hand pump című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://www.wateraid.org/what-we-do Archiválva 2016. május 1-i dátummal a Wayback Machine-ben. WaterAid.org (Hozzáférés: 2016. április 20.)