Kétfejű karizom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bicepsz és a tricepsz
A bicepsz
Kétfejű karizom feszített állapotban

A kétfejű karizom (musculus biceps brachii) egy izom az ember felső végtagján. Amint a neve is mutatja, egy kéthasú izom, amely két külön fejjel ered, és a könyökízület közelében közös tapadási pontban rögzül.

Eredés, tapadás, elhelyezkedés[szerkesztés]

Proximálisan az izom

  • rövid feje (caput breve) a processus coracoideus-ról ered, amely a lapocka (scapula) része.
  • hosszú feje (caput longum) a tuberculum supraglenoidale-ról ered, mely szintén a lapocka része. A hosszú fej ina azonban az eredési helyének köszönhetően az ízületi tokba lép először, majd ezt elhagyva a felkarcsont (humerus) gumói közötti árkában (sulcus intertubercularis) halad végig, míg eléri az izom hasát.

Distalisan az izom egyetlen ínnal tapad, az orsócsont (radius) medialis oldalán lévő érdességen (tuberositas radii), közel a könyökízülethez, valamint a saját, alkari izompólyába sugárzó kötőszövetes lemezén (lacertus fibrosus; aponeurosis musculi bicipitis brachii).

Funkció[szerkesztés]

Hajlítja az alkart a könyökben (flexio), kifele forgatja (supinatio), illetve a vállízületben a felkart előre mozgatja (anteflexio).

A könyök hajlításában és feszítésében a háromfejű karizom (musculus triceps brachii) antagonista izma.

Beidegzés, vérellátás[szerkesztés]

A karfonat (plexus brachialis) lateralis ágából származó izom-bőr ideg (nervus musculocutaneus) idegzi be, és a felkari verőér (arteria brachialis) látja el vérrel.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]