Kvaløya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kvaløya
A sziget és a Store Blåmann létképe
A sziget és a Store Blåmann létképe
Közigazgatás
Ország Norvégia
Legnagyobb településKvaløysletta
Népesség
Teljes népesség13 000 fő (2018)[1]
Kvaløysletta népességeismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseAtlanti-óceán
Terület737 km²
Hosszúság46,6 km
Szélesség30,2 km
Legmagasabb pontStore Blåmann, 1044 m
Elhelyezkedése
Kvaløya (Norvégia)
Kvaløya
Kvaløya
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 69° 37′, k. h. 18° 33′Koordináták: é. sz. 69° 37′, k. h. 18° 33′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kvaløya témájú médiaállományokat.

Kvaløya, vagy más néven a Bálnák szigete sziget Norvégia északnyugati részén, Tromsø városának közelében. Területe 737 négyzetkilométer, amely alapján az ötödik legnagyobb Norvégiához tartozó sziget. Kelet felől a Sandnessund-híd köti össze Tromsøyával, észak felől Ringvassøyával a tengeralatti Kvalsund-alagút köti össze, valamint nyugat felől Sommarøyjal a Sommarøy-híd köti össze. A sziget délnyugati részén népszerű üdülőközpont működik.

Földrajz[szerkesztés]

Kvaløya szigete egy hegyvidékes sziget, amelynek területén legkevesebb tíz hegy magasodik 700 méteres tengerszint feletti magasság fölé, ezenfelül három hegy magasabbra nyúlik, mint 1000 méter. Ezek közül a Store Blåmann (nagy kékember) 1044 méter magasságba nyúlik. Hegymászófelszerelés nélkül is megmászható. Számos fjord tagolja a szigetet három elkülönülő részre.

Mivel Kvaløya nyugati része közvetlenül az óceánra nyitott, ezért a Golf-áramlatnak köszönhetően ez a vidék egyik legmelegebb része. Az éves csapadékmennyiség átlagosan 940 milliméter.

Panorámakép a szigetről
Panorámakép a szigetről

Lakosság[szerkesztés]

Megközelítőleg 10000 ember él Kvaløya szigetén, akik közül a legtöbb Kvaløyasetta településen él, amely Tromsø városának egyik elővárosa a Sandnessund-híd tövében.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kvaløya című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.