Kuvikfecskefélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kuvikfecskefélék
szalagos kuvikfecske (Aegotheles bennettii)
szalagos kuvikfecske (Aegotheles bennettii)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Sarlósfecske-alakúak (Apodiformes)
Család: Kuvikfecskefélék (Aegothelidae)
Bonaparte, 1853
Nem: Aegotheles
(Vigors & Horsfield, 1827)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kuvikfecskefélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kuvikfecskefélék témájú kategóriát.

Az ausztrál kuvikfecske (Aegotheles cristatus) a legjobban ismert faj a családból

A kuvikfecskefélék (Aegothelidae) a madarak osztályának sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe tartozó család. 1 nem és 9 faj tartozik a családba.

Besorolásuk erősen vitatott, egyes rendszerezők a lappantyúalakúak (Caprimulgiformes) rendjébe sorolják, de vannak aki szerint az bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe és vannak akik szerint az önálló Aegotheliformes rendjébe tartoznak.

Rendszerezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A család az alábbi nemet és fajokat foglalja magában:

Megjelenésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A közeli rokon bagolyfecskefélék (Podagridae) családjához hasonlóan éjszakai életmódú fajok, de azoktól kisebbek. Fejük viszonylag nagy, szemük előrenéző. Csőrük viszonylag kicsi, a csőr tövénél hosszú bajuszsertékkel. Szárnyuk lekerekített, farkuk aránylag hosszú, csűdjük és lábujjaik a fecskékhez hasonlóan gyengék.

Elterjedésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A család legtöbb faja Új-Guinea szigetén él. A szalagos kuvikfecske (Aegotheles bennettii) és a síksági kuvikfecske (Aegotheles tatei) az alacsony fekvésű erdőkben él a szigeten, míg a pápua kuvikfecske (Aegotheles insignis) és a hegyi kuvikfecske (Aegotheles albertisii) a hegyvidéki erdőkben fordul elő. Az ausztrál kuvikfecske (Aegotheles cristatus) a legnagyobb elterjedésű faj, Új-Guinea déli része mellett Ausztrália legnagyobb részén és Tasmania szigetén is honos. Ez a többi fajtól eltérően nem csak erdőkben, hanem nyíltabb, bokros vidékeken is megtelepszik. A kontyos kuvikfecske (Aegotheles crinifrons) csak a Maluku-szigetek egyikén, Halmahera szigetén fordul elő. A ritka új-kaledón kuvikfecske (Aegotheles savesi) kizárólag Új-Kaledónia hegyvidéki erdeiben honos. Ez a faj csupán egy 1880-ban gyűjtött példányról volt ismert, és már hosszú ideje kihaltnak vélték, amikor 1998-ban egy megfigyelés alapján újra felfedezték.

Franciaországi, eocénkori maradványok (nagyjából 38 millió évvel ezelőttről) bizonyítják, hogy a kuvikfecskék korábban jóval nagyobb elterjedési területtel rendelkeztek. Új-Zéland területén talált, néhány ezer éves fosszilis leletek egy ez idő tájt élt röpképtelen vagy nagyon gyengén repülő fajra (Megaegotheles novaezealandiae) utalnak.

Életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Életmódjukra vonatkozó információk jórészt csak a valamivel jobban ismert ausztrál kuvikfecske vonatkozásában vannak a tudománynak. A kuvikfecskék valamely faágon való leshelyükről rövid rárepüléssel, légykapószerűen vadásznak az éjszaka repülő rovarokra. Az ausztrál kuvikfecske tápláléka elég széles spektrumú. Különösen kedveli a bogarakat, a szárnyas hangyákat, a szöcskéket, sáskákat, de fogyaszt pókokat és Ikerszelvényeseket is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]