Kutató Tanárok Országos Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kutató Tanárok Országos Szövetsége 2005-ben alakult, hivatalosan 2006 óta bejegyzett közhasznú civil szervezet. A Szövetség elsősorban magyarországi tanárokat tömörít, de számos határon túli tagja is van. 2011-ben taglétszáma mintegy 300 fő.[1]

A Szövetség tagjai[szerkesztés]

A Szövetség tagjai olyan pedagógusok, akik hivatásuk mellett:

  • saját kutatásokat végeznek (egyetemeken, kutatóintézetekben)
  • kutató diákköröket működtetnek, kutató diákokat mentorálnak - a Kutató Diákok Mozgalmával[2] együttműködésben
  • pedagógiai, módszertani fejlesztésekben vesznek részt (taneszközöket, segédanyagokat, tanulási platformokat vagy más innovatív megoldásokat dolgoznak ki).

A Szövetség tagjai számos iskolatípust képviselnek, az általános iskolától a szak- illetve szakközépiskolán keresztül a gimnáziumokig illetve a felsőoktatásig. A kutató tanárok a legkülönfélébb szakokat tanítják: a humán szakoktól a természettudományokon keresztül a művészetekig vagy műszaki tantárgyakig.

Célok[szerkesztés]

A Szövetség célja a pedagógusok támogatása a fenti tevékenységekben, többek között az alábbi módokon:[3]

  • kutató tanár díjak
  • ösztöndíjak alapítása;
  • kutatási támogatás biztosítása;
  • rendszeres tudományos konferencia szervezése, szakmai továbbképzések rendezése;
  • pedagógiai, módszertani innovációk felkarolása és terjesztése;
  • pedagógusok tudományos publikációinak megjelentetése külföldi és hazai szaklapokban, folyóiratokban, saját évente megjelenő tudományos közleményünkben;
  • képzések, továbbképzések, szakmai napok szervezése.

Tevékenységek[szerkesztés]

A Szövetség évente rendez konferenciákat („Egymástól tanulunk” és „Másoktól tanulunk”) illetve jelentet meg tanulmánykötetet.

A KUTOSZ részt vesz különböző olyan kutatási illetve kutatási-fejlesztési projektekben is, amelyek a tagok számára fejlődési lehetőséget jelentenek.

A KUTOSZ évente illetve kétévente ad díjakat. A Kajtár Márton Emlékdíjat[4] évente ítélik oda annak a tagnak, aki amellett, hogy a Szövetség iránt elkötelezett munkát végez, saját példájával is demonstrálja az pedagógiai munkát. A Kontra György Innovációs Díjat[5] azon tanárok kaphatják, akik személyes példájukkal motiválják növendékeiket arra, hogy műszaki-természettudományos karriert válasszanak illetve akiknek tanítványai sikerrel szerepelnek az ilyen témájú megmérettetéseken. A díjat három kategóriában (fiatal pedagógus, határon túli és hazai tanár) adják ki. A Kontra Györgyné Innovációs Ösztöndíjat[6] a hasonlóan kiemelkedő eredményeket felmutató, nem természettudomány szakos tanárok kaphatják. A Kontra György Innovációs Díjat és a Kontra Györgyné Innovációs Ösztöndíjat is a Magyar Innovációs Szövetséggel együttműködésben ítéli oda a Kutató Tanárok Országos Szövetsége által felkért független bizottság.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Magyar Innovációs Szövetség honlapja