Kurt Russell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kurt Russel szócikkből átirányítva)
Kurt Russell
SzületettKurt Vogel Russell
1951. március 17. (73 éves)[1][2][3][4][5]
Springfield
Állampolgárságaamerikai
HázastársaSeason Hubley (1979. március 17. – 1983. május 16.)
ÉlettársaGoldie Hawn (1983–)
Gyermekei
SzüleiLouise Julia Crone
Bing Russell
Foglalkozása
IskoláiThousand Oaks High School (1965–1969)
Kitüntetései
  • Sir
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
  • Disney Legends (1998)[6]
Színészi pályafutása
Aktív évek1962–
Műfajokwestern

A Wikimédia Commons tartalmaz Kurt Russell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kurt Vogel Russell (Springfield, Massachusetts, 1951. március 17. –) Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész.

Gyermekkorában kezdett filmezéssel foglalkozni hollywoodi filmekben az 1960-as években, és azóta is rendszeresen feltűnik különböző műfajú produkciókban, mint például a Komputer teniszcipőben, Menekülés New Yorkból, A dolog, Nagy zűr kis Kínában, Az utolsó csepp, Tango és Cash, Lánglovagok, Csillagkapu, Tombstone – A halott város, A katona, Diliwood, Vanília égbolt, Poseidon, Grindhouse – Halálbiztos.

Fiatalkora[szerkesztés]

Russell Springfieldben (Massachusetts) született, leszármazottja William Russellnek és Martha Daviesnek, akik Angliából érkeztek Massachusettsbe 1640 körül és a mai Arlington területén telepedtek le. Szülei Louise Julia táncosnő és Bing Russell színész, akit a Bonanza című televíziós sorozatból ismerhetünk.[7] Russell a 60-as évek közepén végzett a Thousand Oaks középiskolában Kaliforniában.

Pályafutása[szerkesztés]

Russell 1974-ben

Kurt Russell karrierjét az American Broadcasting Company (ABC) televíziós western sorozatának, a Sugarfootnak gyerekszínészeként kezdte. Filmes karrierje tizenegy évesen indult, Elvis Presley A világkiállításon történt című musicalében, illetve egy megszűnt sorozat, a Rin Tin Tin két epizódjában játszott. 1963. április 24-én vendégszereplője volt az ABC Our Man Higgins című sorozatának, majd az NBC orvosi dráma sorozata, a The Eleventh Hour egy epizódjában. Még ugyanabban az évben fiatal színészként nagy szerephez jutott: az ABC egy újabb westernjében, a The Travels of Jaimie McPheeters című sorozatban kapott főszerepet. A Robert Lewis Taylor könyve alapján készült sorozatban olyan színészek is játszottak, mint Dan O'Herlihy, John Maloney és a fiatal Osmond testvérek, valamint Charles Bronson is visszatérő szereplő volt. 1964-ben a népszerű amerikai sorozat, a The Fugitive egy epizódjában is megjelent, majd további sorozatok egy-egy epizódjaiban játszott (Gilligan's Island (CBS), The Legend of Jesse James (ABC), The Road West (NBC)). 1966-ban a CBS Lost in Space című sci-fi sorozatában egy bolygó urának fiát, Quano-t alakította.

A fiatal színésszel tízéves szerződést kötött a Walt Disney társaság, ezek után több Disney-filmben kapott szerepet: Follow Me, Boys! (1966), The One and Only, Genuine, Original Family Band – utóbbi, 1968-as filmben ismerte meg az abban az időben újonc Goldie Hawnt, aki később a párja lett. Feltűnt a Komputer teniszcipőben (1969), a Halál a toronyból (1975) és A világ legerősebb embere (1975) című filmekben is. Meghallgatáson volt a Csillagok háborúja Han Solo szerepére, amit Harrison Ford kapott meg végül.

1976 őszén Tim Mathesonnal együtt játszott egy tizenöt részes NBC sorozatban (The Quest), mely két fiatalról szól, akik nővérüket keresik Amerika nyugati részén, akit a Cheyenne indiánok ejtettek foglyul.

Russell apjához hasonlóan baseball karrierjét is építgette. A '70-es évek elején a California Angels csapatában játszott, amikor vállának egy futó játékos ütközött, és Russell dobó karja megsérült. A sérülés miatt kénytelen volt abbahagyni a baseballt, holott előtte a texasi liga vezető ütőjátékosa volt 0,563-as ütőátlaggal. Ezután visszatért a színészethez.

1979-ben Russelt Emmy-díjra jelölték az Elvis című televíziós film főszerepéért.[8] Ekkor dolgozott először együtt John Carpenterrel, a Halloween című film rendezőjével. Bár a filmben nem ő énekelte fel a dalokat – Ronnie McDowell country énekes énekelt –, az 1994-ben készült Forrest Gump című filmben ő kölcsönözte Elvis Presley hangját.[9] A következő évtizedben Russell több alkalommal dolgozott Carpenterrel, legismertebb szerepei ebből az időből a Menekülés New Yorkból, majd a folytatás, a Menekülés Los Angelesből főszerepei. Kettejük együttműködéséből született 1982-ben A dolog, majd 1986-ban a Nagy zűr kis Kínában. Bár mindkettő veszteséggel zárt, rajongótábort szerzett Russellnek.

Elvis Presley többször is Russell pályájának része volt. Azon kívül, hogy gyerekszínészként feltűnt A világkiállításon történt című Elvis-musicalben, az 1979-es, Carpenter rendezte Elvis c. filmben, majd 1994-ben a Forrest Gump című filmben ő volt Elvis Presley hangja, majd 2001-ben a Milliókért a pokolba című filmben egy ál-Elvist alakít, aki egy las vegasi kaszinórablásban vesz részt ,.

Az 1984-es Silkwood című életrajzi filmben nyújtott szerepéért Golden Globe-díjra jelölték. Egy amerikai hokiedzőt, Herb Brookst alakította a 2004-ben készült Csoda a jégen című családi filmben, mellyel elnyerte a kritikusok elismerését.

2006-ban kiderült, hogy ő volt a rendezője a Tombstone – A halott város című filmnek, nem pedig George P. Cosmatos, ahogy a stáblistában volt látható.[10] Russell szerint Cosmatost Sylvester Stallone ajánlotta és valójában csak szellem-rendező volt, mint a Rambo II esetében is. Russell azt nyilatkozta, megígérte Cosmatosnak, hogy amíg a rendező él, titokban tartja a dolgot. Cosmatos 2005 áprilisában hunyt el.[10]

Russellt 2007-ben a Quentin Tarantino által rendezett Grindhouse: Halálbiztos című filmben láthattuk. Miután bejelentették a Menekülés New Yorkból újrafeldolgozását, Russell dühös volt, amiért Snake Plissken szerepére Gerard Butlert válogatták be, mivel úgy gondolta, a karakternek „igazi amerikainak” kell lennie.[11][12]

Magánélet[szerkesztés]

Kurt Russell felesége Season Hubley volt, akivel az 1979-es Elvis című film felvételein találkozott. Egy fiuk született 1980-ban, Boston Russell. 1983-ban válásuk közepette Russell Goldie Hawnnal került kapcsolatba a Második műszak forgatása során, és azóta is együtt vannak. 1986-ban született egy fiuk, Wyatt. A pár 1987-ben együtt forgatta A vasmacska kölykei című komédiát. Hawn Bill Hudsontól született fia és lánya, a színész Oliver és Kate Hudson Russellt ismerik el apjukként. Russell egyébként a korábbi baseballjátékos, Matt Franco nagybátyja.

Russell a Libertarianista Párt kimagasló tagja. A színész azt állítja, hogy gyakran libertariánus elvei miatt volt kirekesztve Hollywoodból, ezért ő és Hawn Aspen (Colorado) külvárosába költöztek, ahol Russell íróként is kipróbálta magát (társforgatókönyv-írója a Menekülés Los Angelesből-nek). 2003 februárjában a család Vancouverbe (Kanada) költözött, hogy fiuk jégkorongozhasson. Russell FAA jogosítvánnyal rendelkező magánrepülő-pilóta.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[13] Rendező
1963 világkiállításon történt, AA világkiállításon történt It Happened at the World's Fair Mike-ot megrúgó fiú (stáblistán nem szerepel) Norman Taurog
1965 Diablo fegyverei Guns of Diablo Jamie McPheeters Boris Sagal
Boris Ingster
1966 Utánam, fiúk! Follow Me, Boys! Whitey Simonyi Balázs Norman Tokar
1967 Mosby's Marauders Willie Prentiss Michael O'Herlihy
1968 The One and Only, Genuine, Original Family Band Sidney Bower Michael O'Herlihy
The Horse in the Gray Flannel Suit Ronnie Gardner Norman Tokar (2)
1969 Komputer teniszcipőben The Computer Wore Tennis Shoes Dexter Riley Forgács Péter Robert Butler
1971 Mezítlábas lakótárs The Barefoot Executive Steve Post Bolba Tamás Robert Butler (2)
Fools' Parade Johnny Jesus Andrew V. McLaglen
1972 Itt a fiú, hol a fiú? Now You See Him, Now You Don't Dexter Riley Bertók Lajos Robert Butler (3)
Bolba Tamás
1973 Charley és az őrangyal Charley and the Angel Ray Ferris Lippai László Vincent McEveety
Szuperpapa Superdad Bart Bor Zoltán Vincent McEveety (2)
Bolba Tamás
1975 világ legerősebb embere, AA világ legerősebb embere The Strongest Man in the World Dexter Riley Forgács Péter Vincent McEveety (3)
1976 The Captive: The Longest Drive 2 Morgan "Two Persons" Bodeen Lee H. Katzin
1980 Tragacsparádé Used Cars Rody Russo Forgács Péter Robert Zemeckis
1981 Menekülés New Yorkból Escape from New York Snake Plissken Gáti Oszkár John Carpenter
róka és a kutya, AA róka és a kutya The Fox and the Hound Szimat (hangja) Elek Ferenc Ted Berman
Richard Rich
Art Stevens
1982 dolog, AA dolog The Thing R.J. MacRaedy Jakab Csaba
Mikula Sándor
John Carpenter (2)
Gáspár Sándor
1983 Silkwood Silkwood Drew Stephens Forgács Péter Mike Nichols
1984 Második műszak Swing Shift Mike "Lucky" Lockhart Széles Tamás Jonathan Demme
1985 Hőhullám The Mean Season Malcolm Anderson Dörner György Phillip Borsos
Epres Attila
1986 Most kapd el, Jack! The Best of Times Reno Hightower Vass Gábor Roger Spottiswoode
Nagy zűr kis Kínában Big Trouble in Little China Jack Burton Sinkovits-Vitay András John Carpenter (3)
Kaszás Attila
Forgács Péter
1987 vasmacska kölykei, AA vasmacska kölykei Overboard Dean Proffitt Dörner György Garry Marshall
Selmeczi Roland
1988 utolsó csepp, AzAz utolsó csepp Tequila Sunrise Nicholas "Nick" Frescia hadnagy Nagy Gábor Robert Towne
Fazekas István
1989 Téli emberek Winter People Wayland Jackson Csankó Zoltán Ted Kotcheff
Tango és Cash Tango & Cash Gabriel "Gabe" Cash hadnagy Hegedűs D. Géza Andrej Koncsalovszkij
1991 Lánglovagok Backdraft Stephen McCaffrey / Dennis McCaffrey Jakab Csaba Ron Howard
1992 Őrjítő vágy Unlawful Entry Michael Carr Forgács Péter Jonathan Kaplan
Ron kapitány Captain Ron Ron kapitány Rosta Sándor Thom Eberhardt
1993 Tombstone – A halott város Tombstone Wyatt Earp Sörös Sándor George P. Cosmatos
1994 Forrest Gump Forrest Gump Elvis Presley (hangja) Dózsa Zoltán Robert Zemeckis (2)
Csillagkapu (Stargate Jonathan "Jack" O'Neil ezredes Dörner György Roland Emmerich
1996 Tűzparancs Executive Decision Dr. David Grant Sörös Sándor Stuart Baird
Menekülés Los Angelesből Escape from L.A. Snake Plissken Rátóti Zoltán John Carpenter (4)
1997 félelem országútján, AA félelem országútján Breakdown Jeffrey "Jeff" Taylor Epres Attila Jonathan Mostow
1998 katona, AA katona Soldier Todd 3465 Szabó Sipos Barnabás Paul W. S. Anderson
2001 Milliókért a pokolba 3000 Miles to Graceland Michael Zane Forgács Péter Demian Lichtenstein
Vanília égbolt Vanilla Sky McCabe Sörös Sándor Cameron Crowe
2002 Úttalan út Interstate 60: Episodes of the Road Ives százados Forgács Péter Bob Gale
Dark Blue Dark Blue Eldon Perry Kőszegi Ákos Ron Shelton
2004 Csoda a jégen Miracle Herb Brooks Sörös Sándor Gavin O’Connor
Diliwood Jiminy Glick in Lalawood önmaga Vadim Jean
2005 Szuper felsőtagozat Sky High Steve / Parancsnok Sörös Sándor Mike Mitchell
álmodó, AzAz álmodó Dreamer Ben Crane Sörös Sándor John Gatins
2006 Poseidon Poseidon Robert Ramsey Sörös Sándor Wolfgang Petersen
2007 Grindhouse – Halálbiztos Death Proof kaszkadőr Mike Sörös Sándor Quentin Tarantino
Cutlass (rövidfilm) apa Kate Hudson
2011 Játékidő Touchback Hand edző Csankó Zoltán Don Handfield
2013 lopás művészete, AA lopás művészete The Art of the Steal Crunch Calhoun Sörös Sándor Jonathan Sobol
2015 Halálos iramban 7. Furious 7 Mr. Senki (Frank Petty) Sörös Sándor James Wan
Csontok és skalpok Bone Tomahawk Franklin Hunt seriff Sörös Sándor S. Craig Zahler
Aljas nyolcas The Hateful Eight John "Hóhér" Ruth Gáspár Sándor Quentin Tarantino (2)
2016 Mélytengeri pokol Deepwater Horizon Jimmy "Mr. Jimmy" Harrell Sörös Sándor Peter Berg
2017 Halálos iramban 8. Fast 8 Mr. Senki (Frank Petty) Sörös Sándor F. Gary Gray
galaxis őrzői vol. 2., AA galaxis őrzői vol. 2. Guardians of the Galaxy Vol. 2 Ego, Quill apja Dörner György James Gunn
2018 Karácsonyi krónikák The Christmas Chronicles Mikulás / Szent "Miki" Miklós Sörös Sándor Clay Kaytis
2019 Crypto Martin Duran, Sr. John Stalberg Jr.
Volt egyszer egy Hollywood Once Upon a Time in Hollywood Randy Miller / Narrátor Dörner György Quentin Tarantino (3)
2020 Karácsonyi krónikák: Második rész The Christmas Chronicles 2 Mikulás / Szent "Miki" Miklós Sörös Sándor Chris Columbus
Gerdesits Ferenc (ének)
2021 Halálos iramban 9. F9 Mr. Senki (Frank Petty) Sörös Sándor Justin Lin

Televízió[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzések
1962 Dennis the Menace Kevin 1 epizód
The Dick Powell Show fiú / Vernon 3 epizód
1963 Sam Benedict Knute 1 epizód
The Eleventh Hour Peter Hall 1 epizód
Our Man Higgins Bobby 1 epizód
1963–1964 The Travels of Jaimie McPheeters Jaimie McPheeters állandó szereplő
1964 The Man From U.N.C.L.E. Christopher Larson 1 epizód
1964–1965 The Virginian Toby Shea / Andy Denning 2 epizód
1964–1966 The Fugitive Eddie / Philip Gerard Jr. 2 epizód
1964–1974 Gunsmoke Packy Kerlin / Buck Henry 2 epizód
1965 Gilligan's Island Dzsungelfiú 1 epizód
The F.B.I. Dan Winslow 1 epizód
1965–1969 Daniel Boone több szereplő 5 epizód
1966 Lost In Space Quano 1 epizód
Laredo Grey Smoke 1 epizód
1967 The Road West Jay Baker 1 epizód
1967–1976 Disneyland Rich Evans / Willie Prentiss közlegény / narrátor 7 epizód
1969 Guns in the Heather Rich tévéfilm
Then Came Bronson William P. Lovering 1 epizód
1970 Men at Law Jerry Patman 1 epizód
The High Chaparral Dan Rondo 1 epizód
Love, American Style Johnny 1 epizód
1971 Room 222 Tim 1 epizód
1973 Love Story Scott 1 epizód
1974 Hec Ramsey Matthias Kane 1 epizód
The New Land Bo Larsen állandó szereplő
1974–1975 Police Story J.D. Crawford / David Singer rendőr 2 epizód
1975 Harry O Todd Conway 1 epizód
Charles Whitman
Search for the Gods Shan Mullins tévéfilm
1976 The Quest Morgan "Two Persons" Beaudine állandó szereplő
The Quest: The Longest Drive tévéfilm
1977 Hawaii Five-O Peter Valchek 1 epizód
Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. Johnny tévéfilm
1979 Elvis Elvis Presley
1980 Amber Waves Laurence Kendall tévéfilm
2021–
Ego (hangja)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 26.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Disney Legends: Kurt Russell
  7. 'A Bonanza című sorozat az IMDb-n' (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  8. 'Emmy Award Database' (angol nyelven). emmys.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  9. 'A Forrest Gump az IMDb-n' (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  10. a b Cabot Beck, Henry: 'The "Western" Godfather' (angol nyelven). True West Magazine. [2007. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  11. 'Kurt Blasts Escape Remake' (angol nyelven). IGN, 2007. március 22. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  12. 'RUSSELL ENRAGED WITH NEW SNAKE PLISSKEN' (angol nyelven). pr-inside.com, 2007. március 25. [2010. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  13. a b c Kurt Russell - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. szeptember 12.)

További információk[szerkesztés]