Kurnik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurnik.gif

A Kurnik (a lengyel szó jelentése tyúkól) egy weboldal klasszikus táblás- és kártyajátékoknak, amelyen a játékosok valós időben játszhatnak egymás ellen. Marek Futrega hozta létre 2001-ben; kezdetben kizárólag lengyel nyelvű oldal volt, mára 21 különböző nyelvre, köztük magyarra is lefordították.

A Kurnik mind technikailag, mind a felhasználókhoz való kapcsolatában kitűnik a hasonló profilú oldalak közül. Az oldal maga LAMP alapú, a felhasználói felület egy Java aplet. A Kurnik használata ingyenes és teljesen reklámmentes. A játszmákat archíválják, visszakereshetőek, letölthetőek, a játékosokat a rendszer automatikusan rangsorolja (az ostábla esetében FIBS, a többi játéknál Élő-pontszám alapján), svájci rendszerű bajnokságokat rendez, illetve a felhasználók maguk is kezdeményezhetnek magánbajnokságokat. A Kurnik social networking elemeket is tartalmaz (chatszobák, nyilvános barát-listák), a fordítás a rendszer által automatikusan felkért önkéntesek révén történik, a tartalom nagy része cc-by-nc-sa Creative Commons licenc alatt érhető el, az oldalhoz fejlesztői blog is tartozik.

Az oldal kezdetben a legnépszerűbb klasszikus tábla- és kártyajátékokat (például sakk, dáma, malom, go, gomoku, othello, ostábla; bridzs, römi, kanaszta) tartalmazta, később egzotikusabbakkal (kínai sakk, shogi, mankala) is kibővült, majd két saját játék is felkerült: a Scrabble-ról mintázott Literaxx és a Monopoly alapján készült Blogpoly. (Eredetileg a Scrabble került fel az oldalra, de a játék internetes jogait birtokló Cronix cég perrel fenyegette meg a Kurnikot, amely erre létrehozott egy új Scrabble-szerű játékot, amit közkincsnek nyilvánított.)

A Kurniknak jelenleg több, mint 2 000 000 regisztrált felhasználója van. A bejelenetkezett felhasználók száma legnépszerűbb időszakban meghaladja a 25 000-et, az egyedi látogatók száma 1 500 000 felett van. A kurnik.pl domain Alexa rangja 10 000 körül van.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]