Kumbhalgarh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kumbhalgarh
Alapítás1592
Ország India
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1100 m
Terület
  • 2,68
  • 13,39
km²
Világörökség-azonosító247rev-002
Elhelyezkedése
Kumbhalgarh (India)
Kumbhalgarh
Kumbhalgarh
Pozíció India térképén
é. sz. 25° 08′ 49″, k. h. 73° 34′ 59″Koordináták: é. sz. 25° 08′ 49″, k. h. 73° 34′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kumbhalgarh témájú médiaállományokat.


Kumbhalgarh (hindiül: कुंभलगढ़ vagy कुम्भलगढ़) egy 15. században épült hatalmas erőd az indiai Rádzsasztán államban. Udaipurtól közúton kb. 100 km-re északra fekszik. A rádzsasztáni hegyi erődök egyikeként a kulturális világörökség része.

Az erőd a 15. században épült, majd a 19. század folyamán még tovább kibővítették. Az Aravalli-hegység mélyén megbúvó erőd megközelítése még napjainkban is nehézkes, de megéri a fáradságot. A fellegvárat, amelybe hét erődített kapun keresztül lehet bejutni, roppant védművek övezik, valóságos sasfészekként trónol egy hegycsúcson. Az 1050 m magasan stratégiai helyet elfoglaló vár Mévár szeme néven is ismert volt, mert kitűnő rálátást nyújtott a környékre. Rádzsásztán egyik legbevehetetlenebb várának tartották. Falai olyan szélesek voltak, hogy hat lovas lovagolhatott rajtuk egymás mellett. A lőrésekkel ellátott várfalak a kisebb Kartárgarh-várat, számos palotát és templomot, víztározókat és istállókat zárnak közre.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kumbhalgarh című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: India, 2008
  • Nyitott szemmel: India, 2011.