Kucsmás csupaszpöfeteg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kucsmás csupaszpöfeteg
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Gomphales
Család: Gomphaceae
Nemzetség: Gautieria
Tudományos név
Gautieria morchelliformis
Vittad. 1831
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kucsmás csupaszpöfeteg témájú kategóriát.

A kucsmás csupaszpöfeteg (Gautieria morchelliformis) a Gomphaceae családba tartozó, Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, lomberdők talajában élő, nem ehető gombafaj. Egyéb elnevezései: hagymaszagú álpöfeteg, papsapka csupasz-álpöfeteg, papsapka-álpöfeteg.

Megjelenése[szerkesztés]

A kucsmás csupaszpöfeteg termőteste 1-3 (8) cm széles szabálytalan, néha megnyúlt gumó, alján fehér, gyökérszerű szálakkal. Fiatalon, amikor még teljesen a föld alatt van, színe fehéres, majd citromsárga; amikor a föld fölé kerül már világos zsemleszínű, végül vörösbarna. Külső burka (perídiuma) hamar lefoszlik és csak a belső termőrész látható, amely egy kucsmagomba összegyűrt, összenyomott, szivacsos süvegéhez hasonlít.

Belső termőrésze eleinte fehéres, később többé-kevésbé vörösbarna, állaga kocsonyás vagy sajtszerű. Szivacsszerű, apró kamrákból áll, melyek a szélei felé egyre kisebbekk. Spórái a kamrák falán keletkeznek. Szaga kellemes, gyümölcsös-balzsamos, de idősen a spórák érésével és húsa lágyulásával szaga kellemetlenné (rohadó hagymaszerű) válik; íze nem jellegzetes.

Spórapora halványsárgás vagy okkerszínű. Spórája ellipszis alakú, hosszanti bordás, teteje tompa, mérete 12-27 x 8-18 µm. Az esővízzel terjednek.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A rongyos csupaszpöfeteg, esetleg a lebenyes gödröstrifla hasonlít hozzá.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsiában és Észak-Amerikában honos. Magyarországon ritka.

Lombos erdők (főleg tölgy vagy bükk alatt) talajába félig-meddig besüppedve, vagy a felszín alatt néhány cm-rel található meg. Az agyagos, homokos talajt részesíti előnyben. Áprilistól októberig terem.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]