Kubanochoerus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kubanochoerus
Evolúciós időszak: Miocén
Kubanochoerus gigas koca és kan
Kubanochoerus gigas koca és kan
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Disznóalakúak (Suina)
Család: Disznófélék (Suidae)
Alcsalád: Listriodontinae
Nemzetség: Kubanochoerini
Gabunia, 1958
Nem: Kubanochoerus
Gabunia, 1955
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kubanochoerus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kubanochoerus témájú kategóriát.

A Kubanochoerus az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a disznófélék (Suidae) családjába és a fosszilis Listriodontinae alcsaládjába tartozó nem.[1]

Előfordulásuk[szerkesztés]

A Kubanochoerus-fajok a miocén kor idején éltek, ezelőtt 15,97-7,246 millió évvel; ott ahol ma Európa és Ázsia van.

A következő országokban találták meg e nembéli állatok maradványait; az országok melletti számok a maradványok számát mutatják: Kína (4) és Oroszország (1).

Megjelenésük[szerkesztés]

E nembéli disznófajok nagytestű és hosszú lábú állatok voltak. Közülük a legnagyobb a K. gigas, mely becslések szerint 1,2 méter marmagasságú és körülbelül 500 kilogramm testtömegű lehetett. A koponyájuk miatt nem téveszthetők össze más állatokkal. A szemöldökeik tájékán kis csontos szarvak ültek; a hím homlokán pedig egy hosszú szarv helyezkedett el, mellyel feltételezések szerint a hímek döfködtek egymásközt.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A nembe az alábbi 5 faj tartozik:

A K. massai nevű állatot, korábban egy afrikai Kubanochoerusnak vélték, mivel az elsőként megtalált maradványnak is kis szarvacskák ültek a szemüregei fölött. Mivel ennek a példánynak nem volt hosszú homlokszarva, a kutatók azt hitték, hogy egy nőstényről van szó. Ezt az állatot nemrég kivonták a Kubanochoerus nemből és megalkották neki a Libycochoerus (a név megtalálásának helyére, Líbiára utal) nemet. Egyes őslénykutatók néhány Megalochoerus-fajt is áthelyeztek ebbe az új nembe, azonban más őslénykutatók ezekkel az áthelyezésekkel, sőt a Libycochoerus név megalkotásával nem értenek egyet.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2009) „The differentiation of bunodont Listriodontinae (Mammalia, Suidae) of Africa: new data from Kalodirr and Moruorot, Kenya”. Zoological Journal of the Linnean Society 157 (3), 653–678. o. DOI:10.1111/j.1096-3642.2008.00525.x.  

Források[szerkesztés]

  • Fossilworks Kubanochoerus
  • Pickford, M.; Morales, J. 2003: New Listriodontinae (Mammalia, Suidae) from Europe and a review of listriodont evolution, biostratigraphy and biogeography. ISSN 1280-9659|Geodiversitas, 25(2): 347-404. PDF
  • van der Made, J. 1996: Listriodontinae (Suidae, Mammalia), their evolution, systematics and distribution in time and space. Contributions to Tertiary and Quaternary geology, 33(1-4): 3-254.
  • Tree of Life Web Project. 2006. Listriodontinae. Version 23 February 2006 (temporary). http://tolweb.org/Listriodontinae/51859/2006.02.23 in The Tree of Life Web Project, http://tolweb.org/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kubanochoerus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.