Ugrás a tartalomhoz

Kucseng

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen 2001:b400:e20a:8030:7d16:e4ad:aa0c:fb9 (vitalap) 2021. március 14., 05:52-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (A pinyin attól pinyin, hogy tartalmazza a tónusokat is. Ha nincs tónus, az nem pinyin.)
Ku-cseng
16 húros ku-cseng (guzheng)
16 húros ku-cseng

Más nyelveken
kínai: 古箏
pinjin: gǔzhēng
Besorolás
húrosciterák
pengetős, húrlábbal
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás312.22-5
Menzúra880–150 mm
Hangoláspentaton D – d³
Rokon hangszerekkoto, ku-csin
A Wikimédia Commons tartalmaz Ku-cseng témájú médiaállományokat.

A ku-cseng (古箏, guzheng) (ku: ’régi’, a hangszer neve röviden cseng) kínai húros, pengetős hangszer, citeraféle. Hagyományosan 16–21 selyemhúrral van felszerelve. Jellemzője, hogy a húrokat külön-külön mozgatható húrlábak osztják kétfelé.

A ku-csenghez hasonló felépítésű, vele rokon hangszerek a japán koto, a mongol yatga, a vietnami đàn tranh. A ku-csengtől eltérő kínai citeraféleség a ku-csin.

Leírása

A ku-cseng fából készült citeraféle. Elnyújtott téglalap formát mutató körvonala van, tetőlapja legtöbbször keresztirányban, néha hosszirányban is enyhén ívelt. A hangszer hosszában kifeszített 16–21 selyemhúr mindegyike egy-egy fordított V formájú, elcsúsztatható kis húrlábbal van alátámasztva. Az alátámasztások a húrt két részre osztják úgy, hogy a magasabb hangokhoz tartozó húrok megpengetett, rezgő húrhosszúsága kisebb, a mélyeké nagyobb legyen.

Használata

A hangszert vízszintes helyzetben használják állványra helyezve, vagy úgy, hogy a zenész a földön ül, a zeneszerszám jobb oldali részét ölbe veszi, miközben a bal oldali végét a földre helyezi. A húroknak a – zenész felől nézve – jobb oldali szakaszát a jobb kéz ujjaival pengeti, a bal kéz a húrlábak által megosztott húrok bal oldali szakaszának lenyomásával a húrokat megnyújthatja, ezzel a megpendített húrok hangmagasságát módosíthatja, glisszandókat, vibratókat alkalmazhat, gazdagítva a hangzást. A zenészhez közelebb a magas hangok, távolabb a mélyek vannak. A húrok hangolása pentatonikus, 16 húr esetén három, 21 húr esetén négy teljes oktávot fog át.

Története

A ku-cseng és a hozzá hasonló többi keleti citeraféle közös ősének a sze nevű, mára csaknem feledésbe merült hangszert tekintik. A sze húrjainak száma változó volt, de jellemzően 25, három csoportra osztva: 9 + 7 + 9 darab, mozgatható húrlábra állított húrja volt. Legrégebbi példányai a Kr. e. 5. századból ismertek, a ku-cseng első nyomai is ekkortól bukkannak fel.

A ku-csengnek kezdetben 13, később 16, 18 húrja volt, manapság legtöbbször 21, vagy még több. Története során kedvelt zenekari hangszer volt, az udvari együttesekben, operákban, a népzenében is szerepet kapott, népszerűsége ma is tart. A 19. század közepétől szólóhangszerként is használják, húrjainak száma 1961-től egészült ki 21-re. Az 1980-as évek óta jelentős kortárs repertoárral is rendelkezik, az avantgárd zenében, a dzsesszben, sőt még egyes mandopop dalokban is megszólal.

Források

Külső hivatkozások