Kritikus tömeg (szociológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Eredetileg a fizikából vett fogalom arra utal, hogy bizonyos eredmény eléréséhez az eszközök egy meghatározott (általában jelentős) mennyisége mindenképpen szükséges, ennek elérésekor tehát ugrásszerűen javul az eredményesség. Így a kritikus mennyiséget még el nem érő „alapszintű” tevékenység és a többlettevékenység szinergikus viszonyban áll, egymás hatását felerősítik.

Ha a radioaktív anyagok hasadása során önfenntartó láncreakció jön létre, akkor nevezik a reaktor tömegét kritikus tömegnek.

A „kritikus tömeg” kifejezést a fizika „találta fel”. Újabban előszeretettel emlegetik a tudományos kutatás eredményességének előfeltételei között.

A tetszetős fogalom kínálja magát és valóban alkalmas bizonyos társadalmi jelenségek szemléltetésére. A nagyvárosi közlekedés autós dominanciáját megváltoztatni kívánó biciklisták tökéletes névválasztással keresztelték el felvonulási akciójukat „Kritikus Tömeg”-nek. Itt a kétkerekű közlekedők mindegyike ugyanakkora hozzájárulással segíti a kívánt hatást, az autós közlekedés lassítását, esetleg megbénítását. Ha elegendő számú felvonuló gyűlik össze, a forgalom városszerte lelassul, vagy akár teljesen bedugul, függetlenül attól, hogy hány diák és hány államelnök kerekezik közöttük. A biciklizők homogén tömeget alkotnak, amelyben mindenkinek azonos a szerepe.

A „kritikus tömeg” fogalmát másfelől a sokszor emlegetett „a századik majom” elméletével kapcsolatban is alkalmazzák, ami azonban nélkülöz minden tudományos alapot. A tudományos adatok eltorzításával városi legendává nőtte ki magát a történet, melyben Japán egy kis szigetén élő majmok viselkedését figyelték meg. A legenda szerint egy kis fiatal majom elkezdte megmosni a homokba eléje dobott burgonyát. Lassan társai is eltanulták tőle ezt a mozdulatot, és egyre többen és többen lettek, akik követték az élenjáró példát, míg végre bekapcsolódott a századik majom is a burgonyát megmosók csoportjába. Akkor, bizonyos láthatatlan kommunikációs csatornákon keresztül, a morfogenetikus mezőkkel összefüggésben eljutott ez a kód a környező szigetek, sőt Japán szárazföldön élő majom közösségeihez is, és mindenhol egyszerre, szinte minden majom mosni kezdte a burgonyát.[1]

A „kritikus tömeg” tehát azt jelenti, hogy ha kellő számú ember él át, gondol úgy, vagy teremt valamit, akkor ez egy ponton hirtelen exponenciálisan növekvő hatással lesz az emberiség többi tagjára.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Tények a századik majom legendáról. [2011. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 2.)