Krista Kostial-Šimonović

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krista Kostial-Šimonović
Életrajzi adatok
Született1923. december 19.
Eszék
Elhunyt2018. április 29. (94 évesen)
Zágráb
SírhelyMirogoj temető
Ismeretes mint
Iskolái
Szakmai kitüntetések
Order of Danica Hrvatska

Krista Kostial-Šimonović (Eszék, 1923. december 19.Zágráb, 2018. április 29.) horvát kutatóorvos és akadémikus volt, aki a nehézfémek és a toxicitás emberekre gyakorolt hatásait kutatta.

Élete[szerkesztés]

Krista Kostial 1923. december 19-én született Eszéken, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságban Ivan és Dubravka Kostial gyermekeként. 1943-ban iratkozott be a Zágrábi Egyetem Orvostudományi Karára, ahol 1949-ben szerzett orvosi diplomát.[1] 1949 és 1951 között az Andrija Štampar Közegészségügyi Intézetben tanult üzemorvoslást.[2] Miközben folytatta posztgraduális tanulmányait, 1950-ben asszisztensként kezdett dolgozni az Orvostudományi Kutató és Foglalkozás-egészségügyi Intézetben.[2] 1951-ben és 1952-ben a Zágrábi Egyetem Élettani Tanszékén végzett kurzusokat, majd megkapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ösztöndíját, hogy kutatási asszisztensként dolgozzon a University Collegeben, Londonban. 1953-ban befejezve kutatásait, Kostial visszatért a Zágrábi Egyetemre, és 1955-ben megszerezte az orvostudományok doktora címet, majd a következő évben fiziológiából habilitált.[1]

Habilitációja befejeztével 1956-ban tudományos főmunkatársnak és az Orvostudományi Kutató és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Toxikológiai és Biofizikai Osztályának vezetőjévé nevezték ki. 1964-ig kettős osztályvezetőként dolgozott. Ezzel párhuzamosan immunbiológiát és fiziológiát is tanított a Zágrábi Egyetem Természettudományi Tanszékén, majd 1961 és 1962 között a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ösztöndíjával visszatért Angliába, ahol a Harwell-i Medical Research Council Sugárbiológiai Kutatóegységében dolgozott. 1964-ben az Ásványanyag-anyagcsere Élettani Osztály vezetője lett, és tudományos tanácsadóvá léptették elő és 1989-ig ebben a minőségben tevékenykedett.[2]

1981-ben a Jugoszláv Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagjává választották.[1] 1991-ben a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja lett, majd a következő évben életműdíjat kapott.[3] Nyugdíjba vonulása után szakterületén tovább folytatta a kutatást és publikációt. Többek között olyan műveket adott ki, mint a „Metali u covjekovoj okolini i njihov utjecaj na zdravlje” (Fémek az emberi környezetben és az egészségre gyakorolt hatásuk, 1991–1994) és a „Metali: izlozenost, ucinci i antidoti” (Fémek: expozíció, hatások és ellenszerek, 1996).[2] 1996-ban Franjo Tuđman elnök tudományos munkája elismeréseként a Danica Hrvatska Renddel tüntette ki. Kostial-Šimonović 2018. április 29-én halt meg Zágrábban, és 2018. május 3-án temették el a Mirogoj temetőben.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Kostial kutatásai a farmakokinetikára és a nehézfémek emberre gyakorolt toxicitására összpontosítottak. Kifejezetten az érdekelte, hogy a mikroelemek hogyan lépnek kölcsönhatásba a szervezet anyagcseréjével, és hogyan hat rájuk a sugárzás. Kutatásai befolyással voltak a napi kalciumbevitelre vonatkozó nemzetközi ajánlások elfogadására, valamint az emberi környezetben a nehézfémeknek való kitettség határértékeire.[3] Számos nemzetközi projektben részt vett, számos előadást tartott konferenciákon, és mintegy 280 tudományos közleményt és elemzést publikált különböző folyóiratokban és könyvekben.

Fő művei[szerkesztés]

  • Metali u covjekovoj okolini i njihov utjecaj na zdravlje, (1991.-1994.)
  • Metali: izlozenost, ucinci i antidoti (1996.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Krista Kostial-Šimonović című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]