Kristály-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kristály-folyó
Közigazgatás
Országok Kolumbia
megyeMeta
Földrajzi adatok
Hossz100 km
ForrásSierra de la Macarena
TorkolatGuayabero
é. sz. 2° 16′ 16″, ny. h. 74° 17′ 45″Koordináták: é. sz. 2° 16′ 16″, ny. h. 74° 17′ 45″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kristály-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kristály-folyó (spanyolul Caño Cristales — a caño szó a kisebb folyók helyi elnevezése, a cristales jelentése „kristályok”) egy kolumbiai folyó. Nevezik „az öt szín folyójának” is, mivel vizében különböző színes növények élnek, amelyektől a meder szeptembertől kezdve három hónapon át többféle színben pompázik (vörös, sárga, kék, zöld, fekete[1]). Legjellegzetesebb növénye az örvényvirágfélék (Podostemaceae) családjába tartozó Macarenia clavigera.[2]

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

Kolumbia középső részén, Meta megyében folyik; a Guaviare bal oldali mellékvize.[3] Szélessége nem több 20 méternél,[1] hossza mintegy 100 km. Észak–déli irányban megnyúlt vízgyűjtő területe kb. 120 km hosszú és mintegy 30 km széles.

Kialakulása, nevezetességei[szerkesztés]

A Sierra de la Macarena, az Andok és az Amazonas vadonja között húzódó hegység az 1,2 milliárd éve kialakult Guyanai-pajzs része; meghatározó kőzete a kvarcit. Legutóbb az Andok felgyűrődésekor emelkedett ki, emiatt a folyócska medre erősen zuhatagos, kisebb-nagyobb vízesésekkel. Érdekességei a mederben kifejlődött sajátos, kútszerű képződmények.[2]

Fő nevezetessége, hogy vizét július végétől novemberig színesre (vörös, narancs, sárga, zöld, kék) festi a benne élő, endemikus Macarenia clavigera folyami hínár.

Megismerése, látogatása[szerkesztés]

A folyó sajátos színkavalkádjáról először a helyi kutató és újságíró Andrés Hurtado García számolt be. Ezután 1948-ban a folyó környékén hozták létre Kolumbia első természetvédelmi területét (Sierra de la Macarena), amit 1971-ben szerveztek át nemzeti parkká.

A kormányerők, a maoista felkelők és a kábítószerkereskedők fegyveres konfliktusai miatt több évre lezárták, de 2010 óta újra látogatható.

A turisták La Macarena településről indulva közelíthetik meg. Először csónakon át kell kelni a Guayabero folyón, majd egy földúton észak felé haladva 9–10 km után érhető el a folyó,[1] ehhez a vállalkozóbb szelleműek lovat vagy öszvért kölcsönözhetnek. A leglátványosabb részre naponta csak egy 20 fős, idegenvezetős csoportot engednek ló- vagy öszvérháton.

Élővilága[szerkesztés]

A folyó legjellegzetesebb növényei a színes vízinövények. Július végén, amikor megszűnnek az özönvízszerű esőzések, a folyó vízszintje csökkenni kezd, a Macarenia clavigera pedig előtűnik bíborvörös leveleivel. A leglátványosabb időszak szeptembertől novemberig tart, ezután a víz leapad, a növény pedig reproduktív fázisába lép. Ekkor a parkot ideiglenesen be is zárják.[2]

A vízben halak nem élnek, mivel nem találnának benne táplálékot. A környéken találhatók viszont búbostyúkok, hangyászok, jaguárok, pumák, szarvasok, valamint számos hüllő és kétéltű.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Ubicación de Caño Cristales (spanyol nyelven). Caño Cristales.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
  2. a b c d Caño Cristales: el río que escapó del Paraíso (spanyol nyelven). National Geographic España, 2014. október 24. [2017. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
  3. Impress Magazin: A világ legszínesebb folyója a kolumbiai Kristály folyó

Források[szerkesztés]