Krisán László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krisán László
Fájl:Krisan Laszlo KAVOSZ0316.jpg
Született1964. augusztus 20. (59 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Gyermekeihárom gyermek
KitüntetéseiMagyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (2007)
SablonWikidataSegítség

Krisán László István (Budapest, 1964. augusztus 20.) külkereskedő, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Kereskedelmi tagozatának elnöke, a Korda Filmstúdió Zrt. korábbi elnöke.

Édesapja Krizsán Péter őrnagy, hivatásos katonatisztként vonult nyugdíjba. Édesanyja Genszky Mária egy kiskereskedelmi vállalatnál járta végig annak teljes vertikumát bolti eladóból értékesítési vezetőként vonult nyugdíjba. Édestestvére Krizsán Gábor a banki szférában dolgozik. Féltestvére Péter Ausztriában él. Három gyermek édesapja.[forrás?]

Tanulmányok[szerkesztés]

Első diplomáját a Külkereskedelmi Főiskola külkereskedelmi szakán szerezte. Másoddiplomáját marketingkommunikációs szakközgazdászként kapta.

Életpályája[szerkesztés]

Első munkahelyként a Konsumex Külkereskedelmi Vállalatnál helyezkedett el, ahol üzleti bonyolítóból ért el egyre magasabb pozíciókat. Régióvezetőként négy éves délkelet-ázsiai külszolgálaton dolgozott már 28 éves korában. A Konsumex szingapúri leányvállalatának egyik tevékenységében, a tőzsdei és nem tőzsdei termékek magyarországi exportja kialakításában és finanszírozásában is aktív szereplő volt. Hazatérése után területi vezetőként, később pedig ügyvezető igazgatóként dolgozott.

Dél-vietnámi szolgálata alatt Magyarország követségén, Ho Chi Minh város Konzulátusán 1992 és 1995 között a Kereskedelmi Tanácsosi Hivatal másodtitkáraként tevékenykedett, ahol szerepe volt a magyar-vietnámi billateriális adósságszolgálat lebontása programban.

2000-től fontos szerepet töltött be a Skála Divatház Rt.-ben (később Skála Centrum Divatház Rt.) előbb beszerzési igazgatóként, később beszerzési és category management igazgatóként, ahol legfontosabb feladata a német tulajdonú áruházlánc működésének 21. századi követelményekre való átalakítása volt.

Az angol Debenhams áruházlánc hazai bevezetése is a nevéhez fűződik.

Demján Sándor csapatához 2003-ban csatlakozott és onnan életét mentorként alakította korunk egyik legbefolyásosabb és meghatározóbb üzletembere, aki innovatív projekteket bízott rá.

Első projektként egy budai lakópark teljes körű értékesítése volt a feladata, majd 2004-2012 között megbízást kapott a Korda Filmstúdió ügyvezetőjeként és vezérigazgatójaként annak felépítésére és működtetésére.[1][2] A stúdió kevesebb, mint három év alatt épült meg.[3] Elsőként a Universal Stúdió egyik nagy kasszasikere, a Hellboy II. forgatása kezdődött el, utána pedig főleg amerikai stúdiók és producerek filmjei és sorozatai forogtak az etyeki filmstúdió falai között.

Másik fontos mentora Bartha Ferenc alelnök volt, akinek irányítása alatt szerepet kapott a WestLB Bank, később Gránit Bank létrehozásában, amelynek igazgatósági tagja volt 2010-2013 között.

2003-óta Demján Sándor megbízásából a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója,[4] amely pozíciójában azóta is koordinálja a mára programmá kiteljesedett Széchenyi Kártya vállalkozói hitelprogramot,[5] amely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésén keresztül segíti a vállalkozásokat állami kamattámogatású és állami garanciával ellátott hiteltermékeivel.

A Széchenyi Kártya Program 2008-ban már bizonyította, hogy nemcsak békeidőben, hanem válságidőszakban is messzemenően segítséget tud nyújtani a hazai vállalkozásoknak. A 2020-as COVID járvány okozta gazdasági sokkhatások kezelésére létrehozott gazdaságvédelmi akcióterv részeként pedig a Széchenyi Kártya Program krízishitelei komoly segítséget nyújtottak a válság által sújtott vállalkozói szektor számára. A gazdaság újraindítási akcióterv részeként a Program azóta is támogatja a magyar vállalkozások fellendítését.

A Garantiqa Hitelgrancia Zrt. felügyelőbizottsági és igazgatósági tagja is volt.

2019-2022-ig az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja.

2022-től a Széll Kálmán Alapítvány tagjának választották.

Társadalmi tisztségek[szerkesztés]

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2000-ben kérte fel a hazai kiskereskedelmi szakma összefogására, így a VOSZ kereskedelmi szekciója létrehozójaként nevéhez fűződik az újkori kereskedelmi törvény létrehozásában való aktív közreműködés, valamint a hazai kiskereskedelem első üzleti etikai kódexének létrehozása. Közel 20 év óta tevékenykedik a VOSZ-ban, amelynek társelnöke, valamint a Kereskedelmi Tagozat elnöke is egyben.[6]

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál is fontos tisztségeket tölt be, elnökségi tag, egyben az EU- és hazai források kollégiumának elnöke. 2016-tól a kormányzat társadalmi partnereként az uniós pályázati ciklus vonatkozásában vezetője a projektmenedzsmenti és pályázatírói fórumnak. 2017-ben megválasztották a legnagyobb területi kamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökének,[7] amely tisztségről 2018 májusában lemondott. 2016-ban a Gazdasági Minisztérium delegálta a budapesti Corvinus Egyetem konzisztóriumába, amelynek elnökeként 2019-ig, az egyetem átalakításáig tevékenykedett.[8]

A Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnökségi tagja 2021-től.

Nemzetközi szerepvállalása tekintetében Magyarország uniós csatlakozása óta tagja a brüsszeli székhelyű EuroCommerce uniós kereskedelmi lobbi szövetségnek, amelynek operatív bizottságában, a steering committee-ben dolgozik, valamint a board tagja is egyben (2021-2024), illetve 2007-óta alelnöke a Central Eastern European Commerial Council (CEECC) Lobby Bizottságnak, amely a közép-kelet-európai országok Eurocommerce-n belüli kiemelt képviseletét látja el.

A Magyar Olimpiai Bizottság Budapesti Olimpia Bizottságának tagja 2022-től.

Krisán László a magyar gazdaság több területén is példaértékű munkát végzett és végez ma is, mindig kiállt a hazai tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése mellett, így közvetetten támogatva a magyar gazdaság versenyképességének mindenkori javítását, továbbá hazai és nemzetközi szinten is jelentős erőfeszítéseket tett a kiskereskedelem támogatásáért. Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozása óta elkötelezett a fejlesztéspolitika támogatásáért, a hazai és EU-s pénzügyi források összhangjának megteremtéséért. Munkája elismeréseként 2023-ban a magyar állam a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel jutalmazta, melyet Novák Katalin köztársasági elnök adományozott, Orbán Viktor, Magyarország miniszterellnökének előterjesztésére.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés (2007)[9]
  • Budapesti Gazdasági Főiskola címzetes főiskolai docens cím (2009)
  • Magyar Gazdaságért Díj (2004 és 2010)
  • Corvinus Egyetem Ezüst Corvina díj (2019)
  • Klauzál Gábor Elismerő Oklevél (2019)
  • Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díj (2022)
  • Mercur Díj (2023)
  • Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2023

Munkái[szerkesztés]

Ösztönző állam c. gazdasági kötetben társszerző.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2004. november 23.) „Egy év múlva nyithat az etyeki filmstúdió”. Népszabadság 62 (273), 12. o.  
  2. (2007. július 24.) „Sűrűn látogatott célpont lehet”. Veszprémi Napló 63 (171), 7. o.  
  3. Csákvári Géza, Varsányi Gyula (2007. február 3.). „Minta lehet a Korda-stúdió”. Népszabadság 65 (29), 9. o.  
  4. (2003. július 7.) „Névjegy”. Világgazdaság 35 (130), 12. o.  
  5. (2003. május 22.) „Változik a Széchenyi kártya”. Napi Gazdaság 13 (98), 4. o.  
  6. Elnökség. vosz.hu. (Hozzáférés: 2021. március 31.)
  7. (2017. március 31.) „Krisán László az új elnök”. Magyar Hírlap 50 (76), 9. o.  
  8. Hazai elismerések. KAVOSZ. (Hozzáférés: 2021. március 31.)
  9. (2007. december 14.) „A Köztársasági Elnök 288/2007. (XII. 14.) KE határozata kitüntetés adományozásáról”. Magyar Közlöny (175), 13167. o.  

Források[szerkesztés]