Kruger Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Krüger Nemzeti Park szócikkből átirányítva)
Kruger Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Átkelés a Luvuvhu folyón
Átkelés a Luvuvhu folyón
Ország Dél-afrikai Köztársaság
Elhelyezkedése
Legközelebbi városNelspruit
NévadóPaul Kruger (ember)
Terület18 989 km²
Alapítás ideje1926. január 1.
Látogatók1 336 981 (2004)
Felügyelő szervezetSouth African National Parks
Elhelyezkedése
Kruger Nemzeti Park (Dél-afrikai Köztársaság)
Kruger Nemzeti Park
Kruger Nemzeti Park
Pozíció a Dél-afrikai Köztársaság térképén
d. sz. 24° 00′ 41″, k. h. 31° 29′ 07″Koordináták: d. sz. 24° 00′ 41″, k. h. 31° 29′ 07″
Kruger Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kruger Nemzeti Park témájú médiaállományokat.
Oroszlán a parkban

A Kruger Nemzeti Park (gyakran rövidítve Krüger N.P.) a legnagyobb dél-afrikai védett természeti terület. 18.989 km² területen fekszik, 350 km hosszú és átlagosan 60 km széles.

Nyugaton és délen az ország két tartománya határolja (Limpopo és Mpumalanga), északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik. Része a határokon átnyúló Nagy Limpopo természetvédelmi területnek, melynek részei a Gonarezhou Nemzeti Park Zimbabwéban, valamint a Limpopo Nemzeti Park Mozambikban. A parknak kilenc bejárata van: Paul Kruger, Numbi, Malelane, Crocodile Bridge, Punda Maria, Orpen, Phabeni, Phalaborwa és Pafuri.

Története[szerkesztés]

A területet nomád, vadászatból élő törzsek lakták. Az első európaiak a 18. század elején érkeztek a vidékre. 1898-ban Paul Kruger, a Transvaal Köztársaság elnöke létrehozta a Sabie védett területet annak érdekében, hogy ellenőrizze a vadászatot, valamint megóvja a számbelileg erősen lecsökkent vadállományt. Az első parkőr James Stevenson Hamilton lett 1902-ben. Az egykori védett terület a mai nemzeti park déli harmadát foglalta el. A Shingwedzi védett területet 1903-ban alapították, a mai nemzeti park északi részében. A két parkot 1926-ban egyesítették, és 1927-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. 2002-ben jött létre a határokon átnyúló Nagy Limpopo Park, a Kruger, valamint a Limpopo (Mozambik) és a Gonarezhou (Zimbabwe) parkok egyesülésével.

Élővilága[szerkesztés]

Növényvilág: majomkenyérfa, Mopane-bozót, akáciák, folyóparti erdők, stb. A parkban több mint 1900 növényfaj él.

Madárvilág: a parkban 517 faj fordul elő, ezekből 253 őshonos.

Emlősök: kafferbivaly, afrikai vadkutya, fekete orrszarvú, zebra, gepárd, zsiráf, bozóti antilop, antilop, víziló, oroszlán, nagy kudu.

Turizmus a parkban[szerkesztés]

A nemzeti parkban számos tábor várja a látogatókat, ezeket magántársaságok üzemeltetik koncessziós szerződésben. A látogatók számára kilenc útvonal van kialakítva az egynapostól a többnaposig. A Kruger Nemzeti Parkba utazóknak a maláriafertőzés megelőzésére tablettákat kell szedniük.[1][2][3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kruger National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Malaria (angol nyelven). Sanparks.org - A Kruger National Park hivatalos oldala. (Hozzáférés: 2010. március 26.)
  2. Malaria Information Page >> Malaria prophylaxis for Sub-Saharan Africa (angol nyelven). Traveldoctor.co.uk - The Travel Doctor. [2016. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 26.)
  3. Africa - Vaccinations & Malaria Tablets >> South Africa (angol nyelven). Traveldoctor.co.uk. [2010. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 26.) Maláriaszerek területspecifikus megválasztása és adagolása.

Kiegészítő információk[szerkesztés]

Commons:Category:Krueger National Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Kruger Nemzeti Park témájú médiaállományokat.