Krémer Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krémer Balázs
Született1957 (67 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaszociológus
SablonWikidataSegítség

Krémer Balázs (Budapest, 1957. - ) szociológus, szociálpolitikus.

Életpályája[szerkesztés]

Az MTA Szociológiai Kutatóintézetében, Ferge Zsuzsa osztályán kezdte kutatói pályáját, ahol 1996-ig dolgozott. Több mint három évtizede oktat egyetemeken. 2004 óta egyetemi docens a Debreceni Egyetemen.

A rendszerváltás után több fontos kormányzati pozíciót töltött be, minisztériumi szociálpolitikai háttérintézményeket vezetett, valamint az Országos Munkaügyi Központot irányította. Szakértői munkát végzett nemzetközi szervezetek számára (EU, EBESZ, OECD).

Elismerései[szerkesztés]

Publikációi[szerkesztés]

Kisebb tudományos publikációi mellett 2009-ben átfogó szakkönyvet jelentetett meg „Bevezetés a szociálpolitikába” címmel.

Rendszeresen publikál többek között a Magyar Narancsban.

„A maffiaállam társadalomképe és társadalompolitikája” címmel tanulmányt írt a Magyar Bálint által szerkesztett, 2013 őszén megjelent Magyar polip című kötetbe.

  • Munkanélküliség; szerk. Krémer Balázs; MTA Szociológiai Kutatóintézet, Bp., 1989
  • Uniós politikák és Nemzeti Akciótervek a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelemre; Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző Központ, Bp., 2003 (Stratégiai füzetek Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemző Központ)
  • Bevezetés a szociálpolitikába; Napvilág, Bp., 2009
  • Mi is a kétségbeejtő abban, hogy tovább élünk? avagy Az idősödési válság és a halál egyenlőtlenségei; Napvilág, Bp., 2015

Források[szerkesztés]