Ugrás a tartalomhoz

Kpelle szótagírás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
kpelle szótagírás
A kpee/gbee szótag
A kpee/gbee szótag
Típusszótagírás
Nyelvekkpelle nyelv
AlkotóSanoyie Gbili
Időszak1935 - ?
Iránybalról jobbra
ISO 15924Kpel

A kpelle szótagírást 1935 körül találta ki a libériai Sanoyie Gbili törzsfőnök. A kpelle nyelv írására szánták, amely a Niger-kongó nyelvcsalád mande csoportjába tartozik, és amelyet akkoriban körülbelül 490 000 ember beszélt Libériában és körülbelül 300 000 ember Guineában.[1]

A szótagírás 88 írásjelből áll, és balról jobbra haladva, vízszintes sorokban írják. A betűjelek közül soknak több formája is van.

Az 1930-as években és az 1940-es évek elején Libériában és Guineában a kpelle nyelvet beszélők bizonyos mértékig használták, de soha nem vált széles körben elfogadottá.

A betűsort sikertelen írásként tartják számon, ma a nyelvet a latin ábécé egy változatával írják.

A szótagírás jelkészlete

Források

[szerkesztés]
  • Kpelle (Kpɛlɛwoo) (angol nyelven). Writing. Omniglot, 2023. május 7. (Hozzáférés: 2023. december 1.) – A kpelle szótagírás az Omnigloton

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kpelle syllabary című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom

[szerkesztés]
  • David Dalby: A survey of the indigenous scripts of Liberia and Sierra Leone: Vai, Kpelle, Kpelle and Bassa, in: African Language Studies 8, 1967, 1–51 o.
  • Ruth Stone: Ingenious invention: the indigenous Kpelle script, in: Liberian Studies Journal 15:2, 1990, 135–144 o.

Jegyzetek

[szerkesztés]