Kozmosz: Személyes utazás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kozmosz: Személyes utazás
(Cosmos)
Műfaj
 • televíziós dokumentumfilm
 • tudományos ismeretterjesztés

Alkotó
Író
RendezőAdrian Malone
MűsorvezetőCarl Sagan

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvamerikai angol
Évadok1
Epizódok13
Gyártás
GyártóKCET
ForgalmazóPBS
Sugárzás
Eredeti adóPBS
Eredeti sugárzás1980. szeptember 28. – 1980. december 21.
Kronológia
KövetkezőKozmosz: Történetek a világegyetemről
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kozmosz: Személyes utazás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kozmosz: Személyes utazás (eredeti cím: Cosmos: A Personal Voyage) egy tizenhárom részből álló televíziós sorozat, amelyet Carl Sagan, Ann Druyan és Steven Soter írt. A műsorvezető Carl Sagan, a producerek pedig David Kennard és Geoffrey Haines-Stiles. A műsor vezető producereként Adrian Malone szolgált. Több tudományos témát is feldolgoz, például az élet eredetét vagy az emberek helyét az univerzumban.

A műsort a PBS vetítette 1980-ban, és az amerikai közszolgálati televízió legnézettebb műsora volt, a The Civil War 1990-es bemutatójáig. 2009-es adatok alapján még mindig a legnézettebb PBS-sorozat volt.[1] Két Emmy-díjat és egy Peabody-díjat nyert. Több, mint 60 országban vetítették és több, mint 500 millió ember látta.[2][3] Könyv is készült a sorozatból.

David Itzkoff, a The New York Times kritikusa "a tudományos témájú tévéműsorok vízválasztójának" nevezte.[4]

Áttekintés[szerkesztés]

A műsor 6.3 millió dollárból készült, és további 2 millió dollárt költöttek reklámra. A dokumentumfilm formátuma hasonlít Kenneth Clark Civilisation című sorozatára, Jacob Bronowski The Ascent of Man című műsorára és David Attenborough Life on Earth című dokumentumfilmjére.

A Kozmosz nevezetesnek számít még a különleges effektek miatt is. Ezek hatására úgy tűnik, mintha Sagan az adott világban mozogna. Az epizódok során Vangelis zenéje hallható.

Több évig nem jelent meg DVD-n, a zene szerzői jogai miatt, de 2000-ben végül megjelent. Hét nyelven volt feliratozva,[5] és 5.1-es hangzással rendelkezett.

Folytatás[szerkesztés]

2011. augusztus 5.-én bejelentették, hogy tervezik a sorozat folytatását, naprakész információkkal és különleges effektekkel. Az új sorozat a Kozmosz: Történetek a világegyetemről címet kapta, és eredetileg 2012/2013-ra tervezték, de Neil deGrasse Tyson Twitterén bejelentette, hogy 2014 elején fog megjelenni. Az epizódokat 2014. március 9.-én kezdte vetíteni[6] a Fox Network, másnap pedig a National Geographic Channel is leadta.[7] Az új műsor vezetője Neil deGrasse Tyson volt, a producerek pedig Ann Druyan, Steven Soter és Seth MacFarlane voltak.[8] A következő folytatás 2020. március 9.-én jelent meg, Kozmosz: Lehetséges világok címmel.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. CosmoLearning Astronomy. CosmoLearning. [2012. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 8.)
 2. StarChild: Dr. Carl Sagan. NASA. (Hozzáférés: 2009. október 8.)
 3. Carl Sagan. EMuseum@Minnesota State University. [2010. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 8.)
 4. Itzkoff, Dave. „'Family Guy' Creator Part of 'Cosmos' Update”, The New York Times, 2011. augusztus 5. (Hozzáférés ideje: 2012. június 28.) 
 5. angol, francia, olasz, német, spanyol, mandarin és japán nyelven
 6. Library of Congress Officially Opens The Seth MacFarlane Collection of Carl Sagan and Ann Druyan Archive. News from the Library of Congress. (Hozzáférés: 2013. november 12.)
 7. Wallenstein, Andrew. TCA: Fox aims for repeat-free sked 
 8. Blum, Matt. „Cosmos Will Get a Sequel Hosted by Neil deGrasse Tyson”, Wired , 2011. augusztus 5. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 5.) 
 9. Maas, Jennifer: 'Cosmos: Possible Worlds' Finally Gets Premiere Date at Nat Geo, Will Air Later on Fox. TheWrap, 2019. november 7. (Hozzáférés: 2019. november 7.)

További információk[szerkesztés]