Kovács Pál (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kovács Pál (Bácsföldvár, 1848. január 25.Herkulesfürdő, 1932. március 11.) gépészmérnök, MÁV-főmérnök, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

Bácsföldváron született, ahol apja, Kovács Pál birtokos volt. Technikai tanulmányait a zürichi műegyetemen végezte; 1875-ben mint mérnök belépett a tiszavidéki vasúthoz, ahol fontosabb technikai problemák megoldásával bizatott meg. A tiszavidéki vasutak államosítása után Budapestre került és itt az elektrotechnikai tudományoknak szentelte idejét. Az államvasutak megbízásából több ízben tett utazásokat; Francia-, Angol-, Olasz- és Németországban, Belgiumban és Németalföldön; nemkülönben a mérnökegylet részéről kiküldetett Francia-, Olaszországba és Svájcba az elektromos átvitel tanulmányozása végett. Később pedig beutazta az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát, Afrikát és a nyugat-európai államokat, szintén a kormány kiküdetése folytán. 1894-től a kereskedelemügyi miniszterium műszaki osztályában a villamos és egyéb speciális vasutak műszaki előadója volt és részt vett a budapesti földalatti villamos vasút tervezésében és építésének vezetésében. 1896-ban Zenta város választotta meg mint szabadelvű országgyűlési képviselőt.

Írásai[szerkesztés]

Cikkei a Magyar Mérnök- és Építészegylet Közlönyében (1881. A volt tiszavidéki vasut Kaba nevű locomotivjának átalakításáról, 1883. A vasuti locomotivok vonóerejének, a vonatok ellenállásának és megterheltetésének kiszámításáról, 1884. A Nepilly sat., 1887. több czikk, 1888. A Dobbs-féle füstemésztő készülék, tekintettel a tüzelő-anyaggal való takarékosságra. 1890. Az elektromos erőátvitelről, 1892. Válasz a Specialista mérnök kiképezéséről szóló czikkre, 1893. Amerikából öt levél, Az amerikai városok utczaburkolatai.)

Munkái[szerkesztés]

  • Az elektrotechnika kézikönyve. Bpest, 1890.
  • Amerikai tanulmányutam. U. ott, 1894. 82 szövegábrával. (Ism. P. Hirlap 218. sz.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Kalapis Zoltán: Életrajzi kalauz. Ezer magyar biográfia a délszláv országokból. Újvidék, Fórum Könyvkiadó, 2002.