Kovács II. László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács II. László
Személyes adatok
Teljes névKovács II. László
Születési dátum1946. május 14.
Születési helySzékesfehérvár, Magyarország magyar
Egyéb foglalkozásgondnok
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19811991.NB. II.játékvezető
SablonWikidataSegítség

Kovács II. László (Székesfehérvár, 1946. május 14.–?) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető. Beceneve: Tanárúr. Polgári foglalkozásként egy gazdasági társaság gondnoka.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Fiatalon ismerkedett meg a labdarúgással. Előbb az ifjúsági, majd a Székesfehérvári SZIKRA felnőtt csapatában futballozott. Fejlődését elősegítendő átigazolt az NB. III-as Székesfehérvári KÖFÉM csapatába, ahol egészen 1970-ig aktívan játszott.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A KÖFÉM-nél felelős volt a tömegsport szervezéséért. A kispályás labdarúgásnál nem volt játékvezető, kényszerből elvállalta a mérkőzések vezetését. A sikeresen művelte, az újfajta sporttevékenység elnyerte tetszését, jelentkezett tanfolyamra. A játékvezetői vizsgát 1970. február 23-án Székesfehérváron tette le. Az első mérkőzése 1970. május 15-én a Sárszentmihályi ÁFÉSZDunaújvárosi Kohász ifjúsági mérkőzés volt. Szakmai tevékenységét érdemesnek tartották, hogy 1971-ben megyei I. osztályú minősítést kapjon, 1977-ben került az NB. III-as játékvezetők táborába, ami lehetővé tette, hogy különböző szintű utánpótlás bajnokságokban vezethessen, 1981-ben lett országos, az NB. II-es bajnokság játékvezetője. Pályafutása alatt számtalan NB. I-es vagy nemzetközi (felkészülési) klubmérkőzést vezetett vagy partbíróként segédkezett. Az aktív nemzeti játékvezetést 1991-ben fejezte be.

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés]

Vezetett kupadöntők száma: 1.

Szabad Föld-kupa[szerkesztés]

1964 óta a falusi labdarúgók kupadöntőjét, a Szabad Föld-kupa döntőjét rendszeresen a Magyar Népköztársasági Kupa döntő előmérkőzéseként bonyolították le. A döntőben való részvételre az az alsóbb osztályú együttes jogosult, amelyik a legmesszebb jutott a Magyar Népköztársasági Kupában.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Partbírók Eredmény Nézők száma
1989. június 14. Népstadion, Budapest döntő Körmendi Dózsa MTECsákvári SE Piller Sándor/Ring János 1 – 0 2000

Sportvezetőként[szerkesztés]

Minden idegszálával a közösségi feladatok ellátására koncentrál fiatal munkásként a Székesfehérvári KÖFÉM gyárban kapcsolódott be a tömegsport szervezésébe. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Testületnél (JT) a játékvezetés mellett segítette a Szervező Bizottság munkáját. A Budapesti Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságában (JB) többször volt elnökségi tag, illetve a Kispályás Bizottság vezetője. Személyéhez, áldozatos tevékenységéhez kapcsolható - közel 10 éven keresztül - a budapesti utánpótlás futsal rendezvények szervezése. 2006-tól az MLSZ JB keretében országos futsal ellenőr. A BLSZ JB és az NB. III-as Duna-csoport játékvezetői ellenőr.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

1984-ben Szlávik András a Játékvezető Bizottság (JB) elnöke játékvezetői pályafutásának elismeréseként ezüstjelvény kitüntetésbe részesítette. Pályafutása alatt több elismerésben, pénz- és tárgyjutalomban részesült.

Források[szerkesztés]

  • Önéletrajzi adatok
  • (1984) „újságcikk”. Játékvezető 1984. XXV. évfolyam 3. szám.  
  • Mező László – a Szabad Föld Kupa 40 éve

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
Kurmai Zoltán

Szabad Föld-kupa döntő
1988–1989

Utódja:
Komáromi Lajos