Koszmosz–782

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Koszmosz-782 szócikkből átirányítva)
Koszmosz–782
OrszágSzovjetunió
ŰrügynökségOrosz Tudományos Akadémia
GyártóRKC Progressz
TípusBion
Indítás dátuma1975. november 25.
Indítás helyePleszeck űrrepülőtér, 43. indítóállás
HordozórakétaSzojuz–U

COSPAR azonosító1975-110A
SCN08450
SablonWikidataSegítség

A Koszmosz–782 (oroszul: Космос 782) a szovjet Koszmosz műhold-sorozat tagja.

Küldetés[szerkesztés]

1975. november 25-én indították pályára, fedélzetén szovjet, csehszlovák, francia, amerikai biológiai objektumokat helyeztek el. A tudományos értékelésben magyar, román és lengyel szakemberek is részt vettek.

Programja megegyezett a Koszmosz–690 által megkezdettekkel. Általános feladata biológiai kísérletek végzése. A 25 kísérletből álló tudományos programot négy ország készítette elő, hét ország értékelte ki. A biológiai objektumok patkányok, teknősbékák, halikrák, rákkal fertőzött növényi sejtcsoportok voltak. Az állatok táplálása, biológiai ritmusuk fenntartása automatikusan történt. A műholdon rovarok, mikroorganizmusok, sejttenyészetek mellett magasabb rendű növények (fenyő, kukorica) magvait csíráztatták.

Jellemzői[szerkesztés]

Az orbitális egység pályájának perigeuma 218 kilométer, apogeuma 384 kilométer volt. A bioszputnyik kabinja 20 napos repülés után tért vissza a Földre. Az objektum 1976. december 15-én fejezte be programját.

Első ízben alkalmaztak centrifugát, amivel mesterséges gravitációt állítottak elő. A centrifuga 0,5 méteres forgórésze 52 fordulatot tett meg percenként. A sugárbiológiai és fizikai kísérletekkel kapcsolatban tovább végezték az űreszköz aktív sugárvédelmének kutatását. Az űreszköz körül mesterséges elektrosztatikus teret létesítettek, amely a kozmikus sugárzás részecskéit eltérítette, és azok nem hatolhattak be az űrhajó belsejébe.

Források[szerkesztés]