Ugrás a tartalomhoz

Korinthosz ostroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korinthosz ostroma
Eredeti nyelvfrancia
ZeneGioacchino Rossini
Szövegkönyv
  • Alexandre Soumet
  • Luigi Balocchi
Felvonások száma3 felvonás
Főbb bemutatók1826. október 9.
A Wikimédia Commons tartalmaz Korinthosz ostroma témájú médiaállományokat.

A Korinthosz ostroma (franciául Le siège de Corinthe) Gioachino Rossini háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Luigi Balocchi és Alexandre Soumet írták Cesare della Valle Maometto II. című színműve alapján. Ősbemutatójára 1826. október 9-én került sor a párizsi operaházban.

A mű az 1820-ban bemutatott olasz nyelvű II. Mohamed francia változata, annak szövegében és zenéjében is átdolgozott új verziója.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Kleomenész, Korinthosz ura tenor
Pamira, a lánya szoprán
Neoklész, fiatal görög tiszt tenor
II. Mohamed szultán basszus
Adraszto tenor
Jero basszus
Omár basszus

Cselekménye[szerkesztés]

Helyszín: Korinthosz, Görögország
Idő: 15. század

II. Mohamed török szultán serege Korinthosz várát ostromolja. A vár ura, Kleoménesz, egy görög tisztnek, Neoklésznek ígérte oda lánya, Pamira kezét, de a lány titokban eljegyezte magát egy Almanzor nevű athéni fiúval. A törökök betörnek a városba és csak a fellegvár marad a görögök kezén. Pamira, Kleoménesz és Neoklész fogságba esnek. Pamira a szultán személyében ráismer athéni szerelmére, aki inkognitóban tartózkodott megismerkedésük idején a görög városban. Mohamed is boldog, hogy rátalált a lányra. Elhatározzák, hogy összeházasodnak. Kleomenész kitagadja lányát. Neoklész bátor helytállása azonban rábírja a lányt, hogy megváltoztassa szándékát és visszatérjen övéihez. A vár védői az ostromlók elől a temetőbe szorulnak. Apa és lánya itt egymásra talál. A szultán Pamirát keresi, de a lány szíven szúrja magát. II. Mohamed győzött, de személyes gyásza árnyékot vet diadalára.

Híres részletek[szerkesztés]

  • L'heure fatale approche - Juste ciel! Ah! ta clemence - Pamira áriája

Diszkográfia[szerkesztés]

Luciana Serra (Pamira), Marcello Lippi (II. Mohamed), Dano Raffanti (Kleomenész) stb.; Genovai Carlo Felice Színház Ének- és Zenekara, Prágai Filharmónia Énekkara, vez.: Paolo Olmi (Genova, 1992. július, élő felvétel) Nuova Era 7372/73

Források[szerkesztés]

  • Kertész Iván: Operakalauz, Fiesta és Saxum Bt., Budapest, 1997
  • Batta András: Opera, Vince Kiadó, Budapest, 2006