Korça megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Korçë megye szócikkből átirányítva)
Korça megye
Korça megye címere
Korça megye címere
Korça megye zászlaja
Korça megye zászlaja
Közigazgatás
Ország Albánia
SzékhelyKorça
Népesség
Teljes népesség220 357 fő[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1105 m
Terület3711 km²
IdőzónaUTC+01:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 35′, k. h. 20° 40′Koordináták: é. sz. 40° 35′, k. h. 20° 40′
Korça megye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Korça megye témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Korça megye (albánul: Qarku i Korçës) Albánia tizenkét megyéjének egyike. A Devoll, Kolonja, Korça, Pogradec és Pustec községekből álló közigazgatási egység székhelye Korça.

Devoll község[szerkesztés]

A község népessége 35 000 fő (2004, becslés), területe 429 km², székhelye Bilisht. A Devoll forrásvidékén és felső folyása mentén, a Morava-hegység magashegyvidéki területén fekszik, keletről és délről Görögországgal határos. Északkeleten a Kis-Preszpa-tó egyik nyúlványa határolja. Nagyszámú görög és aromun kisebbség lakja. A kerület a nehezen járható Morava-hegység miatt Albánia felől viszonylag elszigetelődött, de a kapshticai határátkelőhelynek köszönhetően Görögország felé nyitottabb, lakosságának egy része ott dolgozik vendégmunkásként. Hagyományos állattartó vidék.

Kolonja község[szerkesztés]

Népessége 17 000 fő (2004, becslés), területe 805 km², székhelye Erseka. Egyéb városa Leskovik. Az Osum és a Vjosa folyása által közrezárt, helyenként a 2500 méteres magasságot is elérő Gramoz-hegységben terül el. A népesség mintegy 10%-a görög és aromun nemzetiségű, 50%-a a bektási muzulmánokhoz tartozik. Lakossága állattartással és erdőgazdálkodással foglalkozik.

Korça község[szerkesztés]

Népessége 143 500 fő (2004, becslés), területe 1752 km² (ezzel az ország legnagyobb községe), székhelye Korça. Egyéb városa Maliq. A macedón és a görög határ közelében, a Preszpa-tó délnyugati előterében, magashegyvidéki területen fekszik, csak a Devoll kelet–nyugati folyásirányú völgyében és a Korçai-medencében megy a tengerszint feletti magasság 800 méter alá. A népesség mintegy negyede görög, illetve kisebb részben aromun és macedón nemzetiségű. A kerület székhelyén számottevő cigány lakosság él. Felekezeti megoszlásuk szerint a kerület lakóinak kétharmada muzulmán, ezen belül is főleg bektási. Mezőgazdasági terület, a hegyekben főként az állattartás jellemző, ezenkkivül Korça városa könnyűipari központ.

Pogradec község[szerkesztés]

Népessége 71 000 fő (2004, becslés), területe 725 km², székhelye Pogradec. Az Ohridi-tó déli és nyugati partvidékén, hegyektől körbeölelt fennsíkon fekszik. Mezőgazdasági terület, jelentékeny gyümölcs- és szőlőtermesztéssel, emellett a hűs és tiszta vizű Ohridi-tónak köszönhetően egyre felkapottabb turistacélpont.

Pustec község[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GeoNames (angol nyelven), 2005