Kopaonik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Pancsics-csúcs

A Kopaonik egyike Szerbia legmagasabb hegységeinek. A hegység Szerbia középső részén található, míg kisebb nyúlványai átnyúlnak Koszovó északi részére. Legmagasabb pontja a Pancsics-csúcs 2017 méterrel magasodik a tengerszint fölé. A Kopaonik Szerbia legnépszerűbb síközpontja. Huszonöt síliftje óránként 32000 síelőt képes felvinni a hegyre. A Kopanik-fennsíkon 1981-ben nemzeti parkot hoztak létre, amely mintegy 118,1 km² kiterjedésű területen fekszik.

Történelme[szerkesztés]

A területen a középkorban igen jelentős bányászat folyt. Az itt kitermelt anyagokat Dubrovnikba szállították elsősorban, amellyel igen élénk kereskedelem zajlott.

A környéken számos régi templom és kolostor található, mint például a Đurđevi stupovi, a Studenica kolostor, a Sopoćani-kolostor és a Gradac kolostor. A vidéken számos régi erőd maradványait és várak romjait lehet megtalaálni. A legközelebbi középkori vár Maglič vára.

Flóra és Fauna[szerkesztés]

Kopaonik növényvilágát számos bennszülött faj jellemzi (balkáni nyír, jegenyefenyő, lucfenyő, tiszafa, valamint számos juharféle és tűnyalábos fenyők és tölgyfafélék jellemzik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kopaonik című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]