Kongsten erőd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kongsten erőd
OrszágNorvégia
TelepülésFredrikstad
Típuskultúrkincs
Elhelyezkedése
Kongsten erőd (Norvégia)
Kongsten erőd
Kongsten erőd
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 59° 11′ 52″, k. h. 10° 57′ 46″Koordináták: é. sz. 59° 11′ 52″, k. h. 10° 57′ 46″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kongsten erőd témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Kongsten erődje északkeletről
A bejárat belülről
Kilátás a kapun át

Kongsten erődje a svéd támadások ellen a 17. században épült norvég erődítmény Fredrikstad mellett.

Története[szerkesztés]

A 17. században, Svédország nagyhatalmi időszakában számos háború, összecsapás folyt Svédország és Norvégia között. 1677-ben, az egyik ilyen háború során a Fredrikstad melletti, az addig Akasztófa-sziklának nevezett dombon földsáncokat emeltek és cölöpsoros gerenda-erődítményeket – paliszádokat – emeltek a keletről érkező támadók ellen, a száz évvel korábban épült erőd-város külső védelmének megerősítésére. 1682-85 között ennek helyére helyileg kibányászott kőből emeltek erődítményt Johan Caspar de Cicignon és Hans Rasmus van der Pfordten tervei alapján. 1685. május 30-án V. Keresztély norvég (és dán) király már a kész erődítményt látogathatta meg.

A várban a felszíni őrházak és raktárak mellett kazamaták is vannak. Fegyverzete mintegy 20 lövegből állt, a kis másfél fontos ágyúktól a hatalmas, 200 fontos mozsárágyúkig.

Az erőd 1872-ig szolgált katonai célokat. Harci cselekményt mindössze egyszer, 1814-ben látott, amikor a svédek megtámadták és a várossal együtt el is foglalták.

Az erőd jelenleg védett műemlék a fredrikstadi múzeum tulajdonában, népszerű kirándulási célpont és kulturális események színhelye.

Források[szerkesztés]

  • Tájékoztató tábla a helyszínen

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]