Kongói Felszabadítási Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kongói Felszabadítási Mozgalom
Adatok
ElnökJean-Pierre Bemba

Alapítva2003. április 5.
Ideológia
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kongói Felszabadítási Mozgalom témájú médiaállományokat.

A Mouvement de Libération du Congo (helyenként Mouvement de Libération Congolais illetve Mouvement pour la Liberation du Congo, magyarul Kongói Felszabadítási Mozgalom, rövidítve MLC) nacionalista politikai párt a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az MLC eredetileg egy lázadókból álló mozgalom volt. A második kongói háborúban az ugandai kormány támogatásával küzdött Laurent-Désiré Kabila kongói elnök kormánya ellen, illetve Kabila 2001-es meggyilkolása után fia, Joseph Kabila kormánya ellen. A háború alatt az MLC az ország északi részén tartott nagy területeket ellenőrzése alatt.

A háborút követő átmeneti időszak befolyásos szereplője volt: az MLC alapítója és vezetője, Jean-Pierre Bemba a háborút lezáró békeszerződés 2002-es aláírását követően 2003–2006-ig a Kongói Demokratikus Köztársaság alelnöke lett.

Jean-Pierre Bembát a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt vonták felelősségre azokért az MLC katonái által elkövetett háborús bűncselekményekért: a katonák több száz, 7 és 70 év közötti embert kínoztak, erőszakoltak illetve öltek meg. A bírósági eljárás 2010. november 22-én kezdődött,[1] az ítéletet 2016. március 21-én hirdették ki. Bembát emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért illetve háborús bűnökért elítélték.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hunderte Opfer, ein Angeklagter (német nyelven). Frankfurter Rundschau. (Hozzáférés: 2010. november 23.)
  2. Sexuelle Gewalt als Kriegswaffe: Ex-Vizepräsident des Kongo verurteilt. sueddeutsche.de. (Hozzáférés: 2018. október 13.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mouvement de Libération du Congo című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.