Kongó Reformszövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kongó Reformszövetség 1904 márciusában alakult meg, alapítói Dr. Henry Guinness (1861-1915), Edmund Morel és Roger Casement voltak. A szövetség célja az volt, hogy a Kongói Szabadállam területén, II. Lipót belga király képviselői által elkövetett kegyetlenkedések, visszaélések és gyilkosságok nyilvánosságra kerüljenek és a nemzetközi közvéleményt cselekvésre kényszerítsék.

A szövetség létrehozásának előzménye a svéd misszionárius Sjoblom és J. Murphy amerikai baptista hittérítő jelentése volt, amelyet 1895-ben adtak át Dr. Guinness-nek a Kongói szabadállamban elkövetett visszaélésekről. A jelentést követően került sor a „Kongó és Balolo Misszió” kiküldésére, amelynek célja az volt, hogy bizonyítékokat, információkat és fényképeket gyűjtsön a visszaélések dokumentálásához. A kiküldött 35 misszionáriusból csak 6 tért vissza.

Részben munkásságuknak volt köszönhető, hogy Roger Casement brit diplomata, kongói brit konzul utasítást kapott arra, hogy vizsgálja ki a visszaélésekről terjengő híreket. Casement 1903-ban fejezte be a vizsgálatot és adta át jelentését,[1] amely végül cselekvésre kényszerítette a brit kormányt.

Edmund Morel a liverpool-i kikötő tisztviselője volt és felkeltette figyelmét, hogy a Kongóból gumival megrakott hajók fegyverekkel és lőszerrel térnek vissza a Szabadállamba. Morel otthagyta állását és vizsgálódni kezdett, munkáját és jelentéseinek publikálását a Lipót monopóliumát megtörni szándékozó kereskedők és a tisztán emberbaráti okokból cselekvő William Cadbury milliomos támogatta. Morel hetente írt a West Africa Mail nevű lapba tapasztalatairól.

Guinness doktor előadásokat tartott Angliában a kongói helyzetről és még Theodore Roosevelt amerikai elnökkel is találkozott 1907-ben.

Az általuk alapított társaságnak hamarosan több országban is megjelent és végül 1908-ra elérték céljukat, amikor a belga állam átvette a Kongói Szabadállam felügyeletét és Belga Kongó néven gyarmattá szervezte át. A társaság 1912-ben szűnt meg. 1924-ben Morelt Nobel-békedíjra jelölték a társaság érdekében végzett munkája elismeréseként.

A társaság munkáját számos híres író támogatta, mint például Joseph Conrad, Anatole France, Arthur Conan Doyle és Mark Twain, akik írásaikat a társaság céljainak szolgálatába állították. Conrad regénye, A sötétség mélyén (Heart of Darkness) személyes tapasztalatain alapult, amiket a Kongó-folyón hajózó bárka kapitányaként szerzett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Nemzetközi Afrika-szövetség
  • Civilisation in Congoland, Fox-Bourne HR; London 1902.
  • The Congo Crisis; Rubber is death and slavery, Guinness H.; London 1908.
  • The Guinness Spirit, Guinness M.; London 1999. pp310–315; 395-398.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Roger Casement angol konzul jelentése, a Kongói Szabadállam igazgatásáról. [2020. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]