Komszomolszkaja metróállomás (Szokolnyicseszkaja vonal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komszomolszkaja metróállomás
Ország Oroszország
Hely Krasznoszelszkij kerület
NévadóKomszomolszkaja tér (station square és utca)
Állomáskód
 • 006
 • Км
Műemlékvédelmi besorolás tentative cultural heritage site in Russia
Megnyitás 1935. május 15.
Építész(ek)
 • Dmitrij Nyikolajevics Csecsulin
 • Alekszej Mihajlovics Ruhljadev
 • Vlagyimir Fjodorovics Krinszkij
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység8,0 m
Peronnal rendelkező vágányok száma 2
Része ennek moszkvai metró
Szomszédos állomások
Vasútvonalak
Átszállási lehetőségek
 • Komszomolszkaja
 • Moskva-Passazirskaya-Kazanskaya
 • Moscow Oktyabrskaya station
 • Ploschad Tryokh Vokzalov
 • Moskva-Passazirskaya-Yaroslavskaya
Elhelyezkedése
Komszomolszkaja metróállomás (Moszkva)
Komszomolszkaja metróállomás
Komszomolszkaja metróállomás
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 46′ 31″, k. h. 37° 39′ 22″Koordináták: é. sz. 55° 46′ 31″, k. h. 37° 39′ 22″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Komszomolszkaja metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A moszkvai metrónak az 1-es számú, piros színnel jelzett, Szokolnyicseszkaja nevű vonalán található Komszomolszkaja állomás a közeli Komszomolszkaja ploscsagyról, illetve azon keresztül a Szovjetunió kommunista ifjúsági szövetségéről, a Komszomolról kapta nevét.[1] A Krasznoszelszkij kerületben, a főváros Központi közigazgatási körzetében helyezkedik el. Az állomáson átszállási lehetőség van a a Kolcevaja vonal Komszomolszkaja állomására. Szomszédos állomásai a Szokolnyicseszkaja vonalon a Krasznije vorota és a Krasznoszelszkaja.

Története[szerkesztés]

1935. május 15-én nyitották meg a moszkvai metró első, 13 állomásból álló szakaszának átadásakor (SzokolnyikiPark Kulturi, elágazással az Ohotnij RjadSzmolenszkaja felé). 1952. január 30-án összekötötték a az új Kolcevaja vonalon létesített azonos nevű állomással.

1941. március 15-én az állomás megkapta a Sztálin-díj első fokozatát.[2]

A kéreg alatti kiképzésű állomás igen forgalmas, elsősorban a Komszomolszkaja ploscsagy körül elhelyezkedő három fejpályaudvar, a Leningrádi, a Jaroszlavli és a Kazanyi pályaudvar miatt. 2002-es adatok szerint az állomás napi forgalma 41 200 belépő és 44 700 kilépő utas volt,[3] de ezzel messze elmaradt a Kolcevaja vonalon lévő testvérállomása mögött.

Díszítése[szerkesztés]

A vágányok mögötti falakat világossárga kerámialapok borítják, a padlózatot szürke és vörös gránit. A négyzetes keresztmetszetű oszlopokat aranysárga márványlapok burkolják, az oszlopfőkön a Kommunista Ifjúsági Internacionálé(wd) nagyméretű bronz emblémáit helyezték el annak emlékére, hogy a komszomolisták az 1930-as években nagy részt vállaltak az állomás építéséből.

Az állomáson nagyméretű Jevgenyij Jevgenyjevics Lanszere művészi majolika pannóin ábrázolják az építkezés hősies munkáját.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Útitárs - Moszkva 39. o.
 2. a b Станция на официальном сайте Московского метрополитена. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 15.)
 3. Исследование пассажиропотоков, проведенное в марте 2002 года.. metro.ru . Московское метро — Проект Артемия Лебедева. (Hozzáférés: 2017. március 24.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Комсомольская (станция метро, Сокольническая линия) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]