Komédiások (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komédiások (Színház az egész...)
Műfaj vígjáték

Író Korcsmáros György
Szegő András
Kertész Ákos
Rendező Bujtor István
Márton István
Főszereplő Bujtor István
Kern András
Dobos Katalin
Zenthe Ferenc
Korcsmáros György
Tordy Géza
Nemcsák Károly
Sipka László
Vass Gábor
Tóth-Tahi Máté
Rátóti Zoltán
Pásztor Erzsi
Zeneszerző Döme Zsolt
Élő Péter

Formátum 4:3
Ország magyar Magyarország
Nyelv Magyar Magyar
Évadok 1
Epizódok9
Gyártás
Vágó Fellegi Mária
Pataky Györgyi
Forgatási helyszín Győr, Budapest, Tatabánya, Komárom, Pér
Operatőr Pelley István
Gulyás Buda
Részenkénti játékidő 52 perc
Gyártó Buda-film
Sugárzás
Eredeti adó m1
Ismétlések:
m2, m3, Duna TV
Eredeti sugárzás2000. február 17.2000. július 4.
Státusz befejezett, ismétlik az epizódokat
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Komédiások, vagy Színház az egész... 9 részes, színes magyar televíziós vígjátéksorozat, melyet a Magyar Televízió 2000-ben tűzött először műsorra. Rendezője Bujtor István és Márton István. A film jeleneteit többnyire Győrben forgatták, a Győri Nemzeti Színház társulatának közreműködésével. A sorozatot legutóbb az m3 sugározta 2018-ban.

Alaptörténet[szerkesztés]

A győri színház igazgatója váratlanul meghal a szezon közepén. Helyére ideiglenesen az egykor nagy népszerűségnek örvendő színészt, Boday Balázst helyezik. Boday két céllal érkezik a városba: egyrészt, hogy kihúzza a színházat a csődből, másrészt, hogy megismerje sosem látott házasságon kívül született lányát, akit a lány anyja (a város jelenlegi polgármestere) eltiltott tőle. Balázs hamar megismerkedik a színházzal, a társulattal, a személyzettel és barátokra is szert tesz. Azonban sajnos ellenségei is akadnak, akik mindent elkövetnek azért, hogy Boday ne kapja meg a végleges kinevezését.

Szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat első 4 része még "Színház az egész..." címen futott, és csak az 5. résztől kezdték használni a "Komédiások" címet.

 • Színház az egész... 1. rész: Az új söprű

A vidéki nagyváros színházának igazgatója váratlanul meghal. Mivel szezon közepe van, a város vezetője Boday Balázst kéri fel, hogy vegye át az igazgatást. A temetés napján a színház társulata izgatottan várja új főnökét. Közben az egyik futó darab főszereplője balesetet szenved, és el kellene hagyni az aznapi előadást, még szerencse, hogy az "új söprű" jól söpör...

 • Színház az egész 2. rész: Szerelem, szerelem...

Az új igazgató ismerkedik az épülettel, a társulattal, a várossal. A színház főrendezője még mindig nincs itthon, Finnországban rendez. Varga Lajos műszaki vezető felesége mindenórás. Két fiatal színész egymásra talál: de a szerelem átszövi az egész színházat.

 • Színház az egész... 3. rész: Váratlan fordulat

Végre Keserű főrendező is megérkezik külföldi vendégszerepléséről. A begipszelt lábú Kristóf Zoli viszont fölmegy Pestre a nővéréhez. Az új igazgató beindít egy szinkronstúdiót, Misi bácsi viszont nagy bajba kerül. Műsorváltozásra kerül sor a sok anyagi ok miatt. Fény derül a polgármesterasszony titkára.

 • Színház az egész... 4. rész: A szerencse forgandó

A Gül Baba rendezését Boday Keserűre bízza. Evvel újabb ellenségeket szerez. A fiatalok átmenetileg összevesznek, de Misi bácsi közbenjárásával rövidesen kibékülnek. Kristóf Zoli Pesten kúrálja magát Kardos nővére felügyelete alatt. Tihanyi, Mayer és Radocsay tovább folytatják a szervezkedést Boday ellen.

 • Komédiások 5. rész

A színházra pályázók között új arc tűnik fel: a dúsgazdag Káli Győző. A társulaton belül is talál támogatókat. Folynak a Gül Baba próbái. Boday igyekszik egybetartani a társaságot, miközben az ellentábor egyre gátlástalanabb eszközökhöz folyamodik.

 • Komédiások 6. rész

A színház egyik művészét, Mártonffyt áruházi lopáson érik. Kiderül, hogy provokáció áldozata, Boday igazgatót akarják lehetetlen helyzetbe hozni. Keserű főrendező irányításával gőzerővel folynak a Gül Baba próbái. Sajnos nem zökkenőmentesen, mert a főszerepet játszó két fiatal összeveszett. Az ok: Káli Győző a jómódú vállalkozó szemet vetett a szép Julikára. Misi bácsi ismét csatasorba áll. Nagy esemény a városban a gyermektáncverseny, ahol Gizike, az öltöztetőnő kislánya, Annácska az egyik nagy esélyes. Kristóf Zoli szeretné visszakapni a szerepeit. Nővére, Amália is megjelenik a városban. Az igazgatói posztra beadott pályázatok elbírálására összeül a bizottság. A féltékeny Újváry doktor már nem támogatja Bodayt.

 • Komédiások 7. rész

A polgármester asszony döntése, újabb furcsa fordulatot hoz a színház vezetésében. Az élet zajlik tovább. Véletlen, vagy szándékos baleset folytán, a Gül Baba díszlet tönkremegy, a premiert el kell halasztani. Schultheisz nagy ötlete nyomán, mégis lesz premier, ha nem is a Gül Babáé. Miközben mindenki az utolsó tartalékait mozgósítja a színházban, a parkolóban Gizike hősies küzdelemben elzavarja a csibészeket, akik a színház kocsiját rongálják. Ujvári és felesége, Szilvai Hilda elutaznak Szingapúrba.

 • Komédiások 8. rész

Újváriék fáradtan, de boldogan érkeznek meg Szingapúrból. A béke látszólagos: Hilda másnap bejelenti, hogy elszerződik a városból. Varga is nehéz választás elé állítja Klárit: meghívták a szirakuzai színházba, de egyedül. Éva véletlenül Karcsi öltözőjébe nyit be. A színházból már együtt távoznak. Radocsay az esti premier miatt csak átszáguld a környező falvakon hakniműsorával. A bemutatót "megünnepelendő" nehéz fiúk érkeznek a parkolóba. Szerencsére Lopai idejében elárulja tervüket, így Jenci barátaival a színház segítségére tud sietni. Az utolsó vendég már a premier után érkezik: a polgármesterasszony jön gratulálni a megválasztott igazgatónak: Bodaynak.

 • Komédiások 9. rész

A társulatot több hír hozza lázba! Guszti megveszi a gyűrűket, megkéri Jolánka kezét, majd mindenkit meghív az esküvőjére. Hilda szakít a várossal, a színházzal, összekuszálódott magánéletével: összecsomagol és elutazik. Új színésznő is érkezik: sokan látták egy film intim jelenetében. De Sára mindenkit megnyugtat: nem volt igazi. Újváry dr. lábon kihordott infarktust állapít meg a polgármesterasszonynál. A vizsgálat után pertut isznak, a puszinál Manyika nyit be, így nemsokára már viszonyukról beszélnek a színházban. Boday újra pénzt szerez: egy hetes orvoskongresszusra adja bérbe a színházat, sőt egy gálaműsort is felvállal. Olga, a főszervező azonban menet közben átszervezteti a túl komoly esetet. A színház társulati üléssel zárja az évadot.

Érdekességek[szerkesztés]

 • A sorozat indulásakkor sokan tekintették a Szomszédok nem hivatalos ,,folytatásának", egyrészt mert Zenthe Ferenc itt is egy sofőrt alakít, aki a 3. részben taxiskodik is (ezt a feladatot végezte a Szomszédokban), másrészt Zenthe Ferencen kívül még jó néhány színész tűnt fel a sorozatban, akik a Szomszédokban is játszottak, pl.: Nemcsák Károly, Vass Gábor, Rátóti Zoltán, Pásztor Erzsi stb.
 • A sorozatot Színház az egész... címmel indították, de az 5. résztől már a Komédiások-at használták, bár a 3. és 4. résznél már alcímként kiírták a Komédiások-at.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]