Kolozsvár vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kolozsvári vasútállomás szócikkből átirányítva)
Kolozsvári vasútállomás
A vasútállomás homlokzata
A vasútállomás homlokzata
Cím
OrszágRománia
Hely Románia, Kolozsvár, Állomás tér 1-3.
UIC állomáskód5341401
IBNR állomáskód5300027
Műemlékvédelmi besorolásműemlék
Építési adatok
Építés éve1902
Megnyitás1870
Felhasznált anyagoktégla
TervezőPfaff Ferenc
Építész(ek)Pfaff Ferenc
Felhasználási területvasútállomás
TulajdonosCFR
ÜzemeltetőCăile Ferate Române
Szomszédos állomások
  • Kisbács vasútállomás
  • Szamosfalva vasútállomás
Időzóna
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Kolozsvári vasútállomás (Románia)
Kolozsvári vasútállomás
Kolozsvári vasútállomás
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 47′ 04″, k. h. 23° 35′ 11″Koordináták: é. sz. 46° 47′ 04″, k. h. 23° 35′ 11″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kolozsvári vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kolozsvári vasútállomás téglaborítású épülete az Állomás téren található. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07345 sorszámon szerepel.

1902-ben épült Pfaff Ferenc tervei alapján. Az előző, fából készült indóház építését és az első vasúti sínek lefektetését 1869. január 7-én kezdték el. A térségi közlekedést kiszolgáló kisállomást 1975-ben építették.

Átmenő vonalak[szerkesztés]

Közlekedéstörténet[szerkesztés]

1872-ben avatták fel a NagyváradBrassó vasútvonalat, amelynek legfontosabb állomása a kolozsvári volt. Ezt követően 1873. augusztus 14-én megindult a vasúti közlekedés a Kolozsvár–Brassó vonalon is. 1890-ben Nagyvárad és Kolozsvár között már naponta 3 személy- és 2 gyorsvonat közlekedett.

1893-tól a vasútállomás és a Fő tér között gőzmozdony vontatta „közúti vasút” (helyi nevén ájváj) szolgálta a forgalmat; a balesetek miatt 1902-ben ezt felszámolták.

1944. június 2-án az amerikai légierő szőnyegbombázása a vasúti pályaudvart és 600–700 méter széles sávban a környékét érintette. Az állomás épületének jelentős része romba dőlt.

1959-ben a Kolozsvár első trolibuszvonala az állomást kötötte össze a város keleti felével. 1987-től a Monostor negyed – Vasútállomás – Nehézgépgyár útvonalon beindult a villamosközlekedés is.

Fejlesztések[szerkesztés]

Kolozsvár állomás

Peronmagasítás[szerkesztés]

Most már Kolozsváron is az európai szabványoknak megfelelő magasságú peron várja az utasokat. A munkálatokat 2012 júniusában kezdték és novemberre kellett a tervek szerint befejeznie a korszerűsítést végző vállalatnak.[1] A magasítást a 2-es, a 3-as, a 4-es és az 5-ös peronokon végezték el.

Történelmi események[szerkesztés]

  • 1936. június 6-án a pályaudvaron köszöntötték a Bukarest felé utazó Edvard Benešt.
  • 1958. február 28-án a Kádár János vezette magyar pártküldöttség megállt Kolozsváron, és az állomás előtti téren tartott népgyűlésen, Kádár mellékesnek nyilvánította a határok kérdését.
  • 2014. május 27-én az épület homlokzatán emléktáblát avattak az észak-erdélyi deportált zsidók emlékére.[2]

Forgalom[szerkesztés]

Nemzetközi forgalom[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
Hargita nemzetközi InterCity Budapest-KeletiSzolnokTörökszentmiklósKisújszállásKarcagPüspökladányBárándSápBerettyóújfaluMezőpeterdBiharkeresztesEpiscopia Bihor (Biharpüspöki)Oradea (Nagyvárad)Aleșd (Élesd)Bratca (Barátka)Ciucea (Csucsa)Huedin (Bánffyhunyad)Aghires (Egeres)Cluj-Napoca (Kolozsvár) (december végén és nyári időszakban közvetlen kocsi: – Câmpia Turzii (Aranyosgyéres)Războieni (Székelyföldvár)Luduș (Marosludas)Iernut (Radnót)Târgu Mureş (Marosvásárhely)) – Gherla (Szamosújvár)Dej Călători (Dés)Beclean pe Someș (Bethlen)Sărățel (Szeretfalva)Deda (Déda)Toplița (Maroshévíz)Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)Izvoru Oltului (Csíkszentdomokos)Siculeni (Madéfalva)Miercurea Ciuc (Csíkszereda)Băile Tuşnad (Tusnádfürdő)Sfăntu Gheorghe (Sepsiszentgyörgy)Braşov (Brassó) Napi 1 pár
Corona nemzetközi InterCity Budapest-KeletiSzolnokTörökszentmiklósKisújszállásKarcagPüspökladányBárándSápBerettyóújfaluMezőpeterdBiharkeresztesEpiscopia Bihor (Biharpüspöki)Oradea (Nagyvárad)Aleșd (Élesd)Huedin (Bánffyhunyad)Cluj-Napoca (Kolozsvár)Gherla (Szamosújvár)Dej Călători (Dés)Beclean pe Someș (Bethlen)Sărățel (Szeretfalva)Deda (Déda)Toplița (Maroshévíz)Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)Izvoru Oltului (Csíkszentdomokos)Siculeni (Madéfalva)Miercurea Ciuc (Csíkszereda)Băile Tuşnad (Tusnádfürdő)Sfăntu Gheorghe (Sepsiszentgyörgy)Braşov (Brassó) Napi 1 pár
Corvin nemzetközi gyorsvonat (közvetlen kocsikkal Wien Hauptbahnhof (Bécs)HegyeshalomMosonmagyaróvárGyőrTatabányaBudapest-KelenföldFerencvárosBudapest-Keleti)SzolnokTörökszentmiklósKisújszállásKarcagPüspökladányBerettyóújfaluBiharkeresztesEpiscopia Bihor (Biharpüspöki)Oradea (Nagyvárad) – (Oșorhei (Fugyivásárhely) →) Tileagd (Mezőtelegd) – (Telechiu (Mezőtelki) →) Aleșd (Élesd) (← Vadu Crișului (Rév)) – Șuncuiuș (Vársonkolyos)Bratca (Barátka)Ciucea (Csucsa)Huedin (Bánffyhunyad)Aghireș (Egeres)Cluj-Napoca (Kolozsvár) Napi 1 pár
Transilvania EuroCity Wien Hauptbahnhof (Bécs)HegyeshalomMosonmagyaróvárGyőrTatabányaBudapest-KelenföldBudapest-KeletiSzolnokTörökszentmiklósKisújszállásKarcagPüspökladány (közvetlen kocsikkal tovább Nagybánya felé)BárándSápBerettyóújfaluMezőpeterdBiharkeresztesEpiscopia Bihor (Biharpüspöki)Oradea (Nagyvárad)Aleșd (Élesd)Șuncuiuș (Vársonkolyos)Bratca (Barátka)Ciucea (Csucsa)Huedin (Bánffyhunyad)Cluj-Napoca (Kolozsvár) Napi 1 pár

Belföldi forgalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]