Kolozsvári Magyar Diákszövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) a kolozsvári felsőfokú oktatási intézmények magyar diákjainak 1990 óta hatékonyan működő érdekképviseleti, érdekvédelmi és kulturális szervezete. A KMDSZ önálló jogi személyiségű, nonprofit és apolitikus civil egyesület. Működésének alapját a diákszövetség tagjainak önkéntes munkája képezi. Főbb céljai az önálló magyar nyelvű felsőfokú oktatási intézményrendszer létrehozásának és működtetésének támogatása, a hallgatók érdekképviselete és érdekvédelme, a magyar diákok szakmai képzésének és előmenetelének segítése, illetve szakmai tevékenységének támogatása; kapcsolatteremtés és ezeknek ápolása hazai és külföldi ifjúsági és diákszervezetekkel. Hozzájárul a magyar diákok közösségeinek formálásához, a kulturális igényeik kielégítéséhez, továbbá szociális és egyéb ösztöndíjakra való lehetőséget biztosít. Fenntart egy információs irodát, illetve egy Karrierirodát és egy Sportirodát, mely révén a diákok különböző gondjaira megoldást kínál.

1941–1944[szerkesztés]

Az észak-erdélyi magyar egyetemi és főiskolai hallgatók érdekvédelmi szervezete, 1941 és 1944 között működött a két világháború közötti önálló diákszerveződési kísérletek (Kolozsvári Magyar Egyetemi Hallgatók Egyesülete, Bolyai-kör) folytatásaként. Bár annak idején maga is ki volt téve nacionalista hullámverésnek, igyekezett ellensúlyozni az Erdélybe behatoló jobboldali magyar diákszervezeteket, s mind a román Gusti-féle monografikus iskola, mind a magyar falukutatók hatására népismereti munkásságot fejtett ki. A kebelében működő Orbán Balázs Munkaközösség egy nagyvonalú bálványosváraljai falumonográfia-kísérlet gazdája lett. Nagyobb szociográfiai akciói és "népi est"-jei egy "harmadikutas" irányzatot képviseltek, akárcsak lapja, a Derzsi Sándor, Kolosy Márton és Lőrinczi László szerkesztésében megjelent Március c. folyóirat. A Kolozsvári Magyar Diákok Szövetsége együttműködött a Méhkas Diákszövetkezettel, mely Tóth Samu vezetésével az 1945 utáni években is könyvkiadói tevékenységet fejtett ki.

1990 óta[szerkesztés]

Közel fél évszázados szünetelés után 1990. január 26-án a Kolozsvári Magyar Diákok Szövetsége újjáalakult Kolozsvári Magyar Diákszövetség néven. 1990. március 12-étől 20-ig tartó diáktüntetést szervezett a magyar nyelvű felsőoktatásért, ülősztrájkkal az egyetem lépcsőin. Szakosztályokat létesített a külföldi kapcsolatok, tudomány és kultúra, számítástechnika és informatika, egyesületi rendezvények, sport és kirándulások szervezésére.

A kisebbségi sors alakulásáról, Erdély múltjáról, a vallás és művészet történetéről, néprajzról szóló szabadegyetemi előadássorozatot is szervezett. 1990-től kezdve évente táborozás formájában Erdélyi Diáktalálkozók szervezője és házigazdája: a III. ilyen rendezvényen, Homoródfürdőn (1992) már 14 országból másfélezer vendég vett részt. Campus címmel 1990 októberétől a kolozsvári Szabadságban heti külön oldalt jelentet meg, szerkesztői 1992-ben Balló Áron, Horváth István, Magyari Tivadar, Szabó Mátyás. A szövetség elnökei 1990-95 közt: Villand Helmut, Branea Róbert, Ádám Gábor, Kis Bálint, Hantz Péter, Nagy Károly.

2011-es vezetőség: Elnök Talpas Botond; vezetőségi tagok: Borzási Sarolta, Fugel Edina, Krippán Kinga, Márton Orsolya, Mokán Arnold és Vetési Imola.

A KMDSZ folyamatosan szervez a diákok körében tudományos, kulturális rendezvényeket, hazai és nemzetközi diáktalálkozókat, tovább írják és szerkesztik Campus című diákújságjukat, 1995 december elseje óta Perspektíva című hetilapjukat is.

2012-es vezetőség: Elnök Rés Konrád – Gergely (2012-2016); Vezetőségi tagok: Andacs Zsolt Levente, Enyedi Tamás, Gödri Csilla, Kisgyörgy Réka, Lokodi Katalin, Székely Kinga, Tepfenhardt Betti. A vezetőségen kívül számos önkéntes szervező, projekt-vezető, szakosztályvezető viszi sikerre a KMDSZ rendezvényeit.[1]

2016-2017-es vezetőség: Elnök Lőrincz István-Zoltán; Vezetőség: Buryán Tünde, Andacs Zsolt Levente, Fogarassy Botond, Balogh Laura, Szabó Hajnal, Horváth Réka, Kundi Zoltán, Demeter Kamilla

2016-2018-as vezetőség: Lőrincz István-Zoltán (elnök), Buryán Tünde, Kundi Zoltán, Fogarassy Botond, Sámi Zsuzsa, Sipos Dóra, Kocsis Malvina-Gréti, Szabó Hajnal, Antalka-Csiszár Gergő-Hunor

2018-2019-es vezetőség: Lőrincz István-Zoltán (elnök), Tankó Helén, Kundi Zoltán, Hatos Attila, Sámi Zsuzsa, Sipos Dóra, Kocsis Malvina-Gréti, Huszár Zoltán, Antalka-Csiszár Gergő-Hunor

2019-2020-es vezetőség: Hatos Attila (elnök), Vezetőség: Sámi Zsuzsa, Tankó Helén, Örmény Márk, Kiss Oszkár, Struber Henrik-Iliász, Kovács Ákos, Antal Erika

2020-2021-es vezetőség: Hatos Attila (elnök), Vezetőség: Ambarus-Egyed Ágnes, Örmény Márk, Kiss Oszkár, Struber Henrik-Iliász, Antal Erika, Kovács Ákos, Csenteri András-Gergely, Jancsó Helén

Érdekképviselet[szerkesztés]

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség egyik legfontosabb feladata a kolozsvári felsőoktatásban tanuló magyar hallgatók érdekvédelme, éppen ezért az Alapszabályzat értelmében a vezetőtanácsban kötelezően kell legyen egy tanügyi-oktatási kérdésekkel foglalkozó tag. Jelenleg a gyakorlatban az érdekképviselet legitimitását, a hallgatók által megválasztott, diákképviselők adják, akik a felsőbb vezetésben képviselik az adott kar hallgatóit. Ahogyan az Alapszabályzat is kimondja, a KMDSZ nem csak a magyar karok hallgatóit képviseli, ezért fontos odafigyelnünk a különböző egyetemeken tanuló magyar hallgatókra.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség keretén belül 29 diákképviselő, 7 diákszenátor és 1 diákalprefektus tevékenykedik.

Annak érdekében, hogy intézménytől függetlenül képviseljük a kolozsvári magyar diákokat, a KMDSZ kinevezett 4 tanügyi referenst a Képzőművészeti és Formatervezői, az Állatorvosi és Agrármérnöki, a Műszaki és az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemeken.

Így összesen 6 kolozsvári egyetemet képviselünk.

Tanügyi találkozó[szerkesztés]

Igényt láttunk arra, hogy a különböző egyetemek képviselői egy közös fórum keretén belül is találkozzanak, megosszák tapasztalataikat, tárgyaljanak közös ügyeket, ugyanakkor ezzel a rendezvénnyel szeretnénk megköszönni az egész éves odaadásukat és munkájukat.

Szakosztályok[szerkesztés]

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség legfontosabb struktúrai elemét a Szakosztályok képezik. A Szakosztályok különböző karok, egyetemek vagy akár közös érdeklődési körű diákok csoportosulásai, melyek saját tevékenységet folytatnak. Szervezetünkön belül jelenleg 22 szakosztály működik. Ezek a csoportok úgy kapcsolódhatnak be a KMDSZ életébe, hogy részt vesznek a számukra megszervezett, szakosztályos programokon amiknek célja a szakmai és személyes fejlődés. A program fő eseményei a Szakosztályok Fóruma (havonta egy) és az évi két alkalommal rendezett Szakosztálytábor, melyek, nem formális tanulási lehetőséget nyújtanak. Ezen kívül a program fontos célját képezi, hogy minél több szakosztály vegyen részt különböző rendezvény szervezésében.

KMDSZ SZakosztályok

  • KÁOSZ – Állatorvosi Szakosztály
  • BÖSZ – Biológia, Ökológia Szakosztály
  • BölcsÉsz – Bolcsész Szakosztály
  • Néprajz – Néprajz karosok Szakosztálya
  • KÚF – Kommunikáció, Újságírás, Film – Fotó Szakosztály
  • FÖK – Földrajz Szakosztály
  • HÖK – Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat
  • Jurátus kör – Jog hallgatók Szakosztálya
  • KGK – Közgazdász Klub
  • KMK – Kolozsvári Műszakis Klub
  • KOMATE – Kolozsvári Magyar Történészhallgatók Egyesülete
  • KOMIX – Kolozsvári Magyar Ifjú Kémikusok Szervezete
  • Mat-Infó – Matematika – Informatika Szakosztály
  • SPOSZA – Testnevelés és Sport Karos hallgatóknak egyesülete
  • PSZT! – Pszichológia és pedagógia Szakosztály
  • KÉMSZ – Képzőművészeti Szakosztály
  • KFK – Kolozsvári Fizikus Klub
  • MASZAT – Magyar Szociológia és Szociális Munka Szakosztály
  • ESZAK – Egészségügyi Szakosztály
  • PADI – Pedagógiai és alkalmazott Didaktikai Intéze
  • Perspektíva – Diáklap

Szolgáltatások[szerkesztés]

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség számos olyan szolgáltatást kínál a hallgatók számára, amelyek szórakozási, kikapcsolódási és fejlődési lehetőséget nyújtanak, ugyanakkor segítenek boldogulni a mindennapi életben.

A kártya[szerkesztés]

Az A kártya a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) által létrehozott, ingyenes diákkártya Kolozsváron. Az A kártya segítségével a hallgatók kedvezményekben részesülnek, rendezvényeken, szórakozóhelyeken, kávézókban/ éttermekben.

A KMDSZ 2019-ben létrehozott egy A kártya applikációt is, amelyben összesítette a kedvezményeket, illetve ezáltal biztosítja a könnyebb elérést és használatot. Az applikáció használható az Android és az iOS operációs rendszerrel is. Ugyanakkor ebben az évben a kártya új arculatot kapott és az OTP Bank partnere lett.

Karrieriroda[szerkesztés]

Nyugaton a ’90 évek óta működnek a Karrierirodák és Központok, amelyek segítenek a diákoknak a munkaerőpiacra való sikeres kilépésre.

2010-ben újraindul Kolozsváron a KMDSZ Karrieriroda. A KMDSZ Karrieriroda az egyetemi oktatást kívánja kiegészíteni képzésekkel, workshopokkal és programokkal segít választ találni karrier kérdésekre.

Tevékenységünk:

Diákok számára:

• Állásajánlatok, szakmai gyakorlati helyek közvetítése

• Segítséget nyújtani, hogy alaposan fel tudjanak készülni a munkaerőpiacra történő sikeres kilépésre

• Jövőtervezés, tanácsadás

• Alapfokú képzések, önfejlesztő trainingek, különböző tanfolyamok

• Felmérések végzése

Sportiroda[szerkesztés]

A Sportiroda számos sportágban biztosít sportolási lehetőséget a kolozsvári magyar diákoknak, fiataloknak hogy közösségben, szervezett formában sportoljanak. Sportágaink folyamatosan bővülnek, hogy mindenki megtalálhassa a saját egyéniségéhez illő sportot. A KMDSZ Sportiroda évente két sítábort szervez az érdeklődők számára, egyet belföldön és egyet külföldön.

Palota és Kunyhó[szerkesztés]

A Palota és Kunyhó egy ingyenes és magyar nyelvű lakásközvetítő platform, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az ingatlan tulajdonosok és a lakást kereső egyetemisták között, magyar nyelven.

Saját Rendezvények[szerkesztés]

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség rendezvényei:

  • KMDSZ Téli Majális
  • KMDSZ Szakosztályok és Diákképviselők tábora
  • KMDSZ Diáknapok
  • Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
  • Önkéntes Gála
  • KMDSZ Előtér
  • Nyári Egyetem
  • Ifjúsági Pavilon
  • Gólyák Éjszakája
  • Gólyatábor
  • KMDSZ Mentorprogram
  • Gólyabál
  • KMDSZ Mikulás
  • Játékestek
  • Agora
  • Q&A- kérdezz, felelünk!
  • Tanügyi találkozó

Partnerrendezvények[szerkesztés]

VIBE Fesztivál[szerkesztés]

A Vibe Fesztiválról joggal állíthatjuk, hogy Erdély legszínesebb fesztiválja, amelyre már a kezdetektől a Kolozsvári Magyar Diákszövetség toborozza az önkéntes csapatot és koordinálja a fesztiválon dolgozó önkéntesek munkáját. A 2018-as Vibe Fesztiválon 160 önkéntes dolgozott azon, hogy a fesztiválozók a lehető legjobban érezzék magukat. 2019-ben mivel a Vibe minden tekintetben nőtt az előző évhez képest, természetesen több önkéntesre is szükség volt, így ebben az évben 280 ember dolgozott a fesztivál sikeréért.

Sajnos a 2020-as évben nem valósulhatott meg a fesztivál úgy, ahogy azt a szervezői csapat megálmodta, de a szervezés kezdeti fázisában csaknem 300 önkéntes jelentkezett, akiket a szervezők nagy szeretettel várnak 2021-ben is.

Kolozsvári Magyar Napok (KMN)[szerkesztés]

A Kolozsvári Magyar Napok amellett, hogy összehozza a kolozsvári magyar közösséget, a kincses városba csalogatja mindazokat, akik kulturális élményre vágynak, minőségi programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A KMDSZ 2018-ban 155 önkéntessel segített a szervezőknek abban, hogy a programsorozat gördülékenyen fusson, 2019-ben pedig 140 önkéntes munkálkodott a Magyar Napokon, szintén a KMDSZ koordinálásával.

Méra Világzenei Csűrfesztivál[szerkesztés]

A Méra Világzenei Csűrfesztivál a változatos zenei műfajok szerelmeseit szólítja meg, színes koncertek és előadások várják az érdeklődőket.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség 2018-ban és 2019-ben hozzájárult a fesztivál létrejöttéhez az önkéntesek toborzása és koordinálása által, 2018-ban 33, míg 2019-ben 35 önkéntes dolgozott a fesztiválon.

Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál[szerkesztés]

Az Interferenciák két évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Színházi Fesztivál, melynek keretein belül több helyen folynak előadások és kerekasztal beszélgetések egyaránt. 2018-ban először toborozta és koordinálta az Interferenciák önkénteseit a KMDSZ, ezáltal már nem csupán a Filmművészeti Egyetem hallgatói, de külsős emberek is bekapcsolódhattak a szervezésbe, bekukkanthattak a kulisszák mögé.

Ebben az évben 60 önkéntes tevékenykedett a fesztivál ideje alatt különböző területeken a KMDSZ koordinálásával.

Discoteca ‘80[szerkesztés]

A Discoteca ‘80 központjában a nosztalgia áll, a szervezők a nyolcvanas évek hangulatát idézik meg az élő koncertek által. A rendezvény során a KMDSZ az önkéntesek koordinálásával foglalkozik, a 2018-as évben a Discoteca ‘80-ra 75 önkéntest vitt a KMDSZ és koordinálta a tevékenységüket a rendezvény alatt. A 2019-es évben ugyancsak a Kolozsvári Magyar Diákszövetség foglalkozott az önkéntesekkel, ekkor 105 önkéntes munkálkodott a rendezvény sikerességén.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Báthory-díj (2009)[2]

Irodalom[szerkesztés]

  • Balogh Edgár: A kolozsvári magyar diákság egységes és önálló. Magyar Nemzet, Budapest, 1941. május 9.
  • Izsák József: Székely nemzetkép tegnap és ma. Közli Szülőföldünk. A KMDSZ székelyföldi munkaközössége székelyudvarhelyi vándorgyűlésének előadóanyaga. Szerk. Faragó József. Sepsiszentgyörgy, 1944.
  • Magyari Tivadar: Ötletek, akciók, emberek. Beszélgetés Ádám Gábor leköszönő KMDSZ-elnökkel. Szabadság 1992. október 30.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kőrössy Andrea: Mit „főzött” tavaly, mire készül idén a KMDSZ? Szabadság Campus melléklete, 2011. április 13.
  2. Báthory díjak. Bolyai Egyetem. [2014. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]