Kolorádói jegenyefenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kolorádói jegenyefenyő
Abies concolor ssp. iowiana a Yosemite Nemzeti Parkban
Abies concolor ssp. iowiana
a Yosemite Nemzeti Parkban
Természetvédelmi státusz
Közönséges
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Fenyőfélék (Pinaceae)
Alcsalád: Jegenyefélék (Abietoideae)
Nemzetség: Jegenyefenyő (Abies)
Faj: A. concolor
Tudományos név
Abies concolor
(Gordon) Lindley ex Hildebrand
Fajták

Abies concolor 'Argentea'
Abies concolor 'Aurea'
Abies concolor 'Blue Cloak'
Abies concolor 'Candicans'
Abies concolor 'Cernosice'
Abies concolor 'Compacta'
Abies concolor 'Fastigiata'
Abies concolor 'Glauca'
Abies concolor 'Jacobsen'
Abies concolor 'Nana'
Abies concolor 'Nana Kalous'
Abies concolor 'Piggelmee'
Abies concolor 'Violacea'
Abies concolor 'Winter Gold'
Abies concolor 'Wattezi Prostrate'

Elterjedés
Abies concolor range map 3.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kolorádói jegenyefenyő témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kolorádói jegenyefenyő témájú médiaállományokat és Kolorádói jegenyefenyő témájú kategóriát.

A kolorádói jegenyefenyő vagy kolorádófenyő (Abies concolor) a Sziklás-hegység középmagas régióinak pionír jellegű erdőalkotó fája.

Eredete és elterjedése[szerkesztés]

A pacifikus–észak-amerikai flóraterület növényeként Észak-Amerika nyugati hegységeiben Oregontól a mexikói határvidékig, Kaliforniától Coloradóig nagy területen, 900-3400 méter között honos, alakgazdag erdőalkotó fafaj. A fahatár közelében tápanyagszegény, köves váztalajokon önmagában is alkothat laza állományokat. Elegáns parkfaként a mérsékelt égövben mindenütt ültetik, karácsonyfa-telepekben is. A természetes állományokból kitermelt fája az Amerikai Egyesült Államokban fontos alapanyag, ezért csemetéit tervezett célállományként is rendszeresen ültetik. Európában több erdőt telepítettek belőle, de fagazdasági jelentősége őshazáján kívül még nincs.

Alfajai[szerkesztés]

Kifejezetten „rossz fajként” számon tartott taxon. Genetikai változékonysága nagy, egymástól jelentősen elütő állományait időben elhúzódva ismerte meg a botanika, így a több párhuzamos fajleírás együttesen is csak nehezen körvonalazza határait és belső rokonsági viszonyait. Általánosan két alfaját különítik el: elterjedési területének nyugati felén az Abies concolor ssp. iowiana, keleti felén az Abies concolor ssp. concolor él. Ez utóbbi tömöttebb és kékesebb összbenyomást kelt, így vélhetőleg jobbára ebből származnak a „látványosabb” kertészeti fajták.

Megjelenése[szerkesztés]

Eredeti termőhelyein 50-60 méter magasra nő; törzsének átmérője eléri a másfél–két métert. Örökzöld koronája széles, kúpos. Az Európában telepített példányok rendszerint mintegy feleekkorára nőnek. Kaliforniában a legmagasabb példány 58,5 méter magas, törzsének átmérője 271 cm.

A törzsre merőleges, eleinte kissé felhajló ágai szabályos emeletekben állnak, szabad állásban évtizedekig megmaradnak, a fa csak egészen idős korában kezd felkopaszodni. Hajtásai hosszúak, kopaszak, végük kissé lecsüng. 6–8 cm hosszú erőteljes, szabálytalanul álló tűlevelei finoman, sarlószerűen vagy csavarvonalban fölhajlanak; rugalmasak, de nem szúrnak. Színük kékesbe tartó szürkészöld, több kertészeti fajtáé pompásan ezüstös. A levelek alján két világosabb, viaszos sáv fut végig. A megtört levelek narancsos illatúak.

Porzós virágokat majd' minden ágvégen hoz, a barkák sárgás-pirosas árnyalatúak. Sárgás-barnás, alig észrevehető termős virágokat csak az idősebb fákon, a csúcs közelében nevel. 10-15 centiméteres, ülő tobozai érés közben sárgászöldből mélybíborrá sötétülnek, majd még a megtermékenyülés évében a fán szétesnek. Magvai szeptember-októberben szóródnak szét.

Életmódja[szerkesztés]

A kolorádófenyő a legtöbbet tűrő jegenyefenyők egyike. A nagyon kötött, agyagos, pangóvizes talajokat és a magas mésztartalmat ugyan nem viseli el tartósan, de szinte minden mérsékelt égövi termőhelyen telepíthető. Hazájában 3000 méterig is felhatol a hegyoldalakon, a sziklás váztalajok egyik első, fatermetű „megmunkálója”. Kedvezőbb körülmények között más jegenyefenyő fajokkal (Abies grandis, A. procera), duglászfenyővel (Pseudotsuga menziesii), hemlokfenyővel (Tsuga sp.) és hosszútűs fenyőkkel (Pinus coulteri, P. jeffreyi, P. lambertiana) zárt erdőségeket alkot.

A kolorádói jegenyefenyő a Kárpát-medence éghajlati szélsőségeinél jóval tágabb spektrumot is elvisel, így hazánkban minden, legfeljebb közepes mésztartalmú és levegősebb talajon eredményesen nevelhető. Speciális gondozást nem igényel, de a legrekkenőbb, tartós aszályban adott vízpótlást természetesen ez a növény is meghálálja. A jegenyefenyők között kifejezetten fénykedvelőnek számít, lombszíne teljes napon fejlődik ki a legszebben. Mintegy háromszáz évig él.

A jegenyefenyők között kiemelkedő igénytelensége és edzettsége miatt szerte hazánkban figyelemre méltóan jól szerepel tájfásításban és lakott területek parkosításában is.

Felhasználása[szerkesztés]

Őshazájában fája fontos nyersanyag; könnyűsége és jellegtelensége miatt elsősorban nem látszó tömegárukat (ládákat, épületszerkezeteket, vakpadlókat) készítenek belőle.

Kaliforniában ez a faj szinte „a” karácsonyfa, de másutt is egyre inkább hódít ebben a szerepkörben: tűlevelei a száraz szobalevegőn is hetekig megtartják színüket, és elpusztulva sem hullanak le, hanem az ágakon száradnak sárgává – hónapok múltán. Feldíszítve – viszonylag hosszú tűi miatt – a nagyobb termetű fák mutatnak igazán jól.

Európában elsősorban kitűnő parkfaként alkalmazzák főként az alapfajt, de egyre inkább a kertészeti fajtákat is. Szaporítása magvetéssel (faj) és oltással (fajták) egyaránt hullámzó eredményt hoz, ezért a kolorádófenyők viszonylag drágák.

Magyarországon szórványosan szinte mindenütt felbukkan, de korántsem közismert. Jó tulajdonságai miatt lényegesen több figyelmet érdemelne; alföldi viszonyok között messze a leginkább „üzembiztos” jegenyefenyő. Fajtái csak lassan és esetlegesen kerülnek be az országba, pedig nemcsak kiválthatnának elcsépeltebb – főként ezüstös lombú – fajtákat, de sok, gyakrabban ültetett fenyőre rá is tromfolhatnának.

Ha mély humuszrétegű, vízzel jól ellátott talajba ültetik, a szennyezett városi levegőt is jól viseli. Szárazságtűrő, megbízhatóan fagytűrő (friss hajtásait a késő tavaszi fagyok néha károsíthatják, de ez a kártétel nem jelentős; a fa gyorsan új csúcshajtást növeszt).

Galéria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Abies concolor
A Wikimédia Commons tartalmaz Kolorádói jegenyefenyő témájú médiaállományokat.