Kollam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kollam (കൊല്ലം)
Közigazgatás
Ország India
Állam Kerala
Irányítószám 691001
Körzethívószám 474
Népesség
Teljes népesség397 419 fő (2011)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság3,0 m
Terület73,03 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 8° 53′ 07″, k. h. 76° 35′ 11″Koordináták: é. sz. 8° 53′ 07″, k. h. 76° 35′ 11″
Kollam weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kollam témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kollam (malajálam nyelven: കൊല്ലം, korábban Kvilon, Quilon) város Indiában, a Malabár-part déli részén, Kerala államban. Lakossága 2011-ben 349 ezer fő,[1] elővárosokkal együtt 1,1 millió fő volt.[2]

A város a tenger és az Astamudi-tó között fekszik. Itt található Dél-India legrégibb katolikus egyházmegyéje, amelyet 1328-ban alapítottak.

A föníciaiak, majd a rómaiak idején Desinganadu néven volt ismert. Az ókorban és a középkorban a Malabár-parti fűszer-kereskedelem kikötője volt és sok föníciai, görög, római, arab és kínai hajót vonzott. A Tang-dinasztia idején (7–10. század) Kína kereskedőtelepeket nyitott és követet cseréltek e gazdag városállammal. A városban ma a portugál, holland és brit uralom nyomai is megtalálhatók. Manapság az erre haladó hajók többsége a kuttanadi lagúnavidékre igyekszik, amelynek Kollam a kapuja. Sok látogató útba ejti Ammá (az ölelő szent), innen 30 km-re található Amritapuri-i ásramját.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kollam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kollam című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.