Kollár József (filozófus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kollár József
Született1961. szeptember 20. (62 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaköltő
Filozófusi pályafutása
Magyarország
2021. század
Iskola/Irányzatanalitikus filozófia
Érdeklődéselmefilozófia, ismeretelmélet, esztétika (művészetfilozófia), kognitív tudomány
Akik hatottak ráDavid Hume, Bertrand Russell, Nelson Goodman, Daniel Dennett, Gregory Bateson, Arthur C. Danto, Bernard Bolzano, Manuel Castells (mások mellett)
SablonWikidataSegítség

Kollár József (Budapest, 1961. szeptember 20. –) filozófus, esztéta, egyetemi oktató, kutató, mester coach. A Pécsi Tudományegyetem KPV Kar Alkalmazott Ontológiai Kutatócsoport alapító tagja és vezető kutatója. Az első magyar coachszervezet, a Magyar Coachszövetség 2008. szakmai vezetője, a nemzetközi tanácsadói hálózat, az IACM 2011., International Association of Coaching and Mediation alapítója és a Magyar Design Közösség elnöke.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

1987-ben magyar–történelem szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1991-ben ugyanott filozófia szakos diplomát, 2001-ben doktori fokozatot szerzett. A skóciai Edinburgh-ban is élt és kutatott.

Pályafutása[szerkesztés]

1989-től 1991-ig a Sopron úti Általános Iskolában tanított magyar nyelvet, irodalmat és történelmet. 1991 és 1999 között a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium tanára volt. 1998 óta oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Élt és kutatott a skóciai Edinburghben. 2007-ben a Magyar Coachszövetség szakmai vezetője lett. A Mentofaktúra című folyóirat főszerkesztője. Kutatómunkája során kidolgozta az ontológiai coaching és mediáció módszertanát. Munkájával megalapozta és lehetővé tette a hazai minőségi cach képzés: life és business coaching (cselekvésközpontú, másképpen ontológiai alapú coaching és mediáció) oktatását. 2008-tól a Magyar Coachszövetség szakmai igazgatója, 2011-től az IACM, International Association of Coaching and Mediation és 2014-től a Magyar Design Thinking Közösség Nemzetközi Egyesülés elnöke. A Pécsi Tudományegyetem KPV karán működő Alkalmazott Ontológiai Kutatócsoport alapító tagja és vezető kutatója. Nevéhez fűződik egyebek mellett az IFC – Identity Fashion Coach tanácsadói modell, irányzat kidolgozása és bevezetése. A programot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védi, eredetiségét államilag elismeri. Tanácsadói innovációi: szervezeti működésre vonatkozó modellek és tesztek, tanácsadói szoftverek.

Kutatási programja[szerkesztés]

Saját nyugat (Az alkalmazott ontológia mint kutatási program). Kutatási programja első szintéziséről, a széles körben idézett és hivatkozott Hattyú komputer vízén: elme-, művészetfilozófia és kognitív tudomány című könyvéről, egyben PhD-munkájáról Pléh Csaba akadémikus a következőt írta: „Kollár József különös nyeresége a magyar szellemi életnek: olyan műkritikus, aki esztétikai érzéke mellett egyszerre kiválóan (ön)képzett filozófus és értő olvasója, művelője annak a komputerek világát lefedő áramlatnak, amit mi bennfentesek kognitív tudományként szoktunk emlegetni” (A Dos a boncasztalon, Élet és Irodalom, 2000, 27, 18).

Richard Shusterman Pragmatista esztétika című könyvének fordítói utószavában Környei Ágota Saját nyugat című alkotására hivatkozva utalt közép-európai, lokális léthelyzetünkre, ontológiánkra: „a mi konceptuális sémáinkba próbáljuk beilleszteni az ő világuk fénysebességgel áramló mintázatait”.

Vízen járni: A válságkezelés filozófiája című könyvéről Dr. Bányai Ferenc írt recenziót, melyben így fogalmaz még pontosabban: „Céljuk a kreatív destrukció, vagyis az olvasók világait meghatározó filozófiákban mutációk létrehívása ontologizálása, hogy az olvasó-filozófusok élete komplexebb és érdekesebb lehessen”(Magyar Filozófiai Szemle, 2012, 56 (2). 178-181). A fent bemutatott szellemi vállalkozásokra való utalásban jelen van az „interdiszciplinaritás”, a „víz” és az „áramlás”. Ez azért fontos, mert kutatói munkájának kiindulópontja az a hipotézis, hogy az információs társadalom ontológiailag sokszínű „áramlások tere” (Castells), amelyet a kreatív destrukció tart mozgásban. Értelmezése szerint a kreatív destrukció (építő rombolás) világában csak az „exaptív rezilienciával„ bíró „tulajdonságok nélküli társadalmak” képesek sikeresen helytállni.

Véleménye szerint az alkalmazott filozófia keretében folyó legkülönfélébb tanácsadói munkák versenyképes rendszere a tervezői gondolkodásra épülő alkalmazott ontológia, amit tizennégy éve – az egyetemi élet és a piaci szféra egymásra ható áramlatain (a tulajdonság-nélküliség horizontja felé) hajózva – napról napra „exaptál”, megvalósít és bemutat.

Családja[szerkesztés]

Nős, három gyermek édesapja. Jelenlegi felesége, két legutóbbi könyvében és közös iskolájukban alkotótársa Dr. Kollárné Berzáczy Krisztina (Déri Krisztina).

Főbb művei[szerkesztés]

Önálló kötetek[szerkesztés]

  • Kiűzetés a Gutenberg téri galaxisból. Budapest, 1997, Seneca
  • Hattyú a komputer vizén (Posztanalitikus elme- és művészetfilozófia; kognitív tudomány). Piliscsaba, 2000, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar
  • A távol- és jelenlét esztétikája Tót Endre művészetében / Aesthetics of Presence and Absence in Endre Tot's Art. Budapest, 2003, Új Művészet
  • Vízen járni. A válságkezelés filozófiája. Budapest, 2010, Mentofaktúra. ISBN 9789630688574
  • Kollár József–Kollárné Déri Krisztina–Mák Kornél: Derűterápia, avagy a hajótörés művészete. Szeged, 2019, Belvedere. ISBN 9786156060174

Műfordítás[szerkesztés]

  • Richard Shusterman: Pragmatista esztétika. Budapest–Pozsony, 2003, Kalligram. 512 o.

Cikkek, tanulmányok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]