Kol (dinoszaurusz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kol
Evolúciós időszak: késő kréta, 75 Ma
Egy termeszdombból táplálkozó Kol rekonstrukciója
Egy termeszdombból táplálkozó Kol rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Alvarezsauridae
Nem: Kol
Turner, Nesbitt, & Norell, 2009
Fajok
  • K. ghuva Turner, Nesbitt, & Norell, 2009 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kol témájú kategóriát.

A Kol az alvarezsaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban Mongólia területén élt. Típuspéldánya az Ukhaa Tolgod térségből, a körülbelül 75 millió éves Djadochta-formációból került elő. A feltételezés szerint nagyjából a Shuvuuia méretének kétszeresét érte el. Bár a Shuvuuiához tartozóan több, jó állapotban megőrződött példányt találtak, és az Ukhaa Tolgodot alaposan tanulmányozták, a Kol csak egyetlen teljes lábfej alapján ismert, ami arra utal, hogy aránylag ritkán fordult elő ebben az ökoszisztémában.[1]

A típusfaj, a Kol ghuva neve a mongol köl ('láb') és ghuv-a ('gyönyörű') szavak összetételéből származik.[1] A Kol és a Mei a legrövidebb nevű dinoszaurusz nemekként ismertek.

A típuspéldány (az IGM 100/2011 katalógusszámú lelet) hiányos természete miatt a Kol és a többi alvarezsaurida rokoni kapcsolatait nehéz meghatározni. Azonban a Kol lábfejcsontjai rendkívül arctometatarsaliás állapotúak, a középső lábközépcsontja erősen a két külső közé ékelődött (amit rendszerint a gyors futáshoz való adaptációnak tekintenek az ornithomimosaurusok és a tyrannosauroideák esetében is). Ez arra utal, hogy a Kol az ilyen lábfej felépítéssel nem rendelkezett kezdetleges alvarezsauridáknál, például az Alvarezsaurusnál és Patagonykusnál jóval fejlettebb volt. Valószínűleg közeli rokonságban állt a Mongóliából ismert kortárs fajokkal.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Turner 2009

Források[szerkesztés]

  • Turner 2009: Turner, A.H., Nesbitt, S.J., Norell, M.A. (2009). „A Large Alvarezsaurid from the Cretaceous of Mongolia”. American Museum Novitates 3648, 1–14. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kol (dinosaur) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.