Kokakó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kokakó
Kōkako.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalkatúak (Passeri)
Alrend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Kokakófélék (Callaeatidae)
Nem: Callaeas
Cabanis, 1851
Faj: C. cinerea
Tudományos név
Callaeas cinerea
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kokakó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kokakó témájú kategóriát.

A kokakó (Callaeas cinerea) a madarak (Aves) osztályába a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a kokakófélék (Callaeatidae) családjába tartozó Callaeas nem egyetlen faja. A legújabb eredmények alapján a két alfaj két külön fajt alkot: Callaeas cinerea és Callaeas wilsoni.

Előfordulása[szerkesztés]

Új-Zéland területén honos. A szigetország két nagy szigetén egymástól földrajzilag jól elkülönülten élt egykor kettő alfaja, melyeket újonnan különálló fajoknak tartanak.

A Callaenas cinereus cinereus alfaj - melynek narancssárga bőrlebenyei voltak az arcán a Déli-szigeten élt, de mára nagy valószínűséggel kipusztult. Az Északi-szigeten jelenleg is él a kék lebenyes Callaenas cinerea wilsoni alfaj.

Alfajai[szerkesztés]

  • Callaeas cinerea wilsoni
  • Callaeas cinerea cinerea
Callaeas cinerea cinerea (hátsó)
Callaeas cinerea wilsoni (első)

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 38 centiméter, testsúlya 230 gramm.A madár tollazata palaszürke színű, arca fekete és csőre alatt kék bőrfüggelék található. Csőre fekete, viszonylag rövid, szárnyai rövidek, lekerekítettek.

Portré

Életmódja[szerkesztés]

Főként gyümölcsökkel, virágokkal, nektárral és rügyekkel táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Párzási ideje novembertől februárig tart. Fészkét fára építi mohából, zuzmóból és páfrányokból. Fészekalja általában 3 tojásból áll. A tojó kotlik a tojásokon, míg a hím hordja neki a táplálékot.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az Új-Zélandon meghonosodott emlős ragadozók (görények, hermelinek, de mindenekelőtt elvadult macskák) miatt a faj egyetlen fennmaradt alfajának állományai számottevően visszaestek az utóbbi időkben. Jelenlegi egyedszámát 1000 és 1400 egyed közöttire becsülik. Az új-zélandi természetvédelmi hatóságok komoly fajmentési munkákkal próbálják a még megmaradt populációkat megvédeni. Elsősorban a kokakó élőhelyein történő intenzív csapdázással és vadászattal próbálják féken tartani vagy kiirtani a ragadozó emlősök populációit, illetve néhány madarat áttelepítettek apró, ragadozó emlősöktől mentes szigetekre, amelyeken már sikerült sikereket elérni más endemikus madárfajok természetvédelmi munkái során.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lappenkrähe című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]