Kokakó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kokakó
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalkatúak (Passeri)
Alrend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Kokakófélék (Callaeatidae)
Nem: Callaeas
Cabanis, 1851
Faj: C. cinerea
Tudományos név
Callaeas cinerea
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kokakó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kokakó témájú kategóriát.

A kokakó (Callaeas cinerea) a madarak (Aves) osztályába a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a kokakófélék (Callaeatidae) családjába tartozó Callaeas nem egyetlen faja. A legújabb eredmények alapján a két alfaj két külön fajt alkot: Callaeas cinerea és Callaeas wilsoni.

Előfordulása[szerkesztés]

Új-Zéland területén honos. A szigetország két nagy szigetén egymástól földrajzilag jól elkülönülten élt egykor kettő alfaja, melyeket újonnan különálló fajoknak tartanak.

A Callaenas cinereus cinereus alfaj - melynek narancssárga bőrlebenyei voltak az arcán a Déli-szigeten élt, de mára nagy valószínűséggel kipusztult. Az Északi-szigeten jelenleg is él a kék lebenyes Callaenas cinerea wilsoni alfaj.

Alfajai[szerkesztés]

  • Callaeas cinerea wilsoni
  • Callaeas cinerea cinerea
Callaeas cinerea cinerea (hátsó)
Callaeas cinerea wilsoni (első)

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 38 centiméter, testsúlya 230 gramm.A madár tollazata palaszürke színű, arca fekete és csőre alatt kék bőrfüggelék található. Csőre fekete, viszonylag rövid, szárnyai rövidek, lekerekítettek.

Portré

Életmódja[szerkesztés]

Főként gyümölcsökkel, virágokkal, nektárral és rügyekkel táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Párzási ideje novembertől februárig tart. Fészkét fára építi mohából, zuzmóból és páfrányokból. Fészekalja általában 3 tojásból áll. A tojó kotlik a tojásokon, míg a hím hordja neki a táplálékot.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az Új-Zélandon meghonosodott emlős ragadozók (görények, hermelinek, de mindenekelőtt elvadult macskák) miatt a faj egyetlen fennmaradt alfajának állományai számottevően visszaestek az utóbbi időkben. Jelenlegi egyedszámát 1000 és 1400 egyed közöttire becsülik. Az új-zélandi természetvédelmi hatóságok komoly fajmentési munkákkal próbálják a még megmaradt populációkat megvédeni. Elsősorban a kokakó élőhelyein történő intenzív csapdázással és vadászattal próbálják féken tartani vagy kiirtani a ragadozó emlősök populációit, illetve néhány madarat áttelepítettek apró, ragadozó emlősöktől mentes szigetekre, amelyeken már sikerült sikereket elérni más endemikus madárfajok természetvédelmi munkái során.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lappenkrähe című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]