Knini Krajinai Szerb Autonóm Terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Knini Krajinai Szerb Autonóm Terület
Српска аутономна област Книнска Крајина
1990. június 17.1991. december 21.
Knini Krajinai Szerb Autonóm Terület zászlaja
Knini Krajinai Szerb Autonóm Terület zászlaja
Általános adatok
FővárosaKnin
ElődállamUtódállam
 Horvát Szocialista Köztársaság (Jugoszlávia részeként)Krajinai Szerb Autonóm Terület 

Knini Krajinai Szerb Autonóm Terület (szerbhorvátul: Srpska autonomna oblast Kninska Krajina / Српска аутономна област Книнска Крајина, rövidítve: SAO Kninska Krajina / САО Книнска Крајина) önmagát kikiáltó szerb autonóm terület (oblaszt) volt az akkori Jugoszlávia (a mai Horvátország) területén. 1990-ben hozták létre, és később Krajinai Szerb Autonóm Terület (SAO Krajina) névre keresztelték át. Az SAO Krajinából a Nyugat-Szlavóniai, valamint a Kelet-Szlavónai, Baranyai és Nyugat-Szerémségi Autonóm Területekkel együtt alakították meg Horvátország függetlenségének kikiáltása után a Krajinai Szerb Köztársaságot.

Története[szerkesztés]

Az 1990-es többpárti választások után Horvátországban fokozódtak az etnikai feszültségek. Az új horvát alkotmányban a szerbeket megfosztották az államalkotó nép jogától és nemzeti kisebbséggé fokozták le őket. Az 1974-es alkotmány szerint Horvátország csak akkor válhatott volna ki a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságból, ha minden államalkotó tagország egyetért ezzel a döntéssel. Az alkotmányban lefokozott szerbek nem akarták elfogadni ezt az állapotot, és 1990 októberében megalakították a Knini Krajinai Szerb Autonóm Területet (SAO Kninska Krajina). 1990. június 27-én az SAO Kninska Krajina egyesült Lika szerb önkormányzataival és Észak-Dalmácia szerbek lakta többi részével, így megalakult az Észak-Dalmácia és Lika Önkormányzatainak Uniója. 1990 decemberében ez a közösség elfogadta a Szerb Autonóm Közösség statútumát és létrehozta a Krajinai Szerb Autonóm Területet (rövidítve az SAO Krajinát). Az SAO Kninska Krajina elnevezés Knin város környékére utalt, ahol Horvátország első szerb autonóm régiója jött létre. Néhányan azonban ezt a kifejezést a SAO Krajina kifejezéssel azonosítják, és a Krajnai Szerb Köztársaság megalakulása előtt ezt használják Krajina ezen területére. A SAO Kninska Krajina szót gyakran lerövidítik, és csak a Kninska Krajinaként említik.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) САО Книнска Крајина című szerb Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.