Kloáka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy rőtfarkú ölyv(Buteo jamaicensis) kloákája .

A kloáka az állattani anatómiában egy olyan hátulsó testnyílás, amely az egyedüli kijáratát jelenti az emésztőszerv rendszernek, a szaporítószerv rendszernek és a kiválasztó szervrendszernek egyes fajoknál. A latin eredetű szó eredeti jelentése 'csatorna'. Valamennyi kétéltű, madár és hüllő ilyen kivezető nyílásokkal rendelkezik a vizelet, az ürülék ürítése céljából a méhlepényesektől eltérően, amelyek két különböző nyílással végzik azt.

A kloáka környékén néhány hüllő, kétéltű és kloákás esetében egy váladékképző szerv található, amelyet azok a területmegjelöléskor használnak.

Madaraknál[szerkesztés]

A madarak szaporodáskor is kloákájukat használják, amihez elég pár másodpercig összeillesztenie a hímnek és a nősténynek kloákáikat amíg a hímivarsejtek átjutnak.[1]

Kutatók megfigyelték néhány madárfajnál, hogy kloákájukat használják testük hűtéséhez úgy, hogy csupasz lábukat leürítik.[2] Az ürülék párolgása hűti vérkeringésüket. (lásd: urohidrózis)

Halaknál[szerkesztés]

Emlősöknél[szerkesztés]

Kizárólag a kloákások rendelkeznek kloákával, de még ezeknél is elkülönülnek a végbél és a vizelő nyílások.

Embereknél[szerkesztés]

Amíg ki nem alakulnak a kiválasztó és az emésztő szervrendszerek, addig az embereknek ún. embrionális kloákája van.

Kloákalégzés[szerkesztés]

Néhány teknősfaj a merülés közben a kloákája mellett elhelyezkedő hólyagokkal nyeri ki a vízből az oxigént.[3][4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lynch, Wayne. Chapter 5: Family Life, Owls of the United States and Canada. JHU Press, 151. o. (2007). ISBN 0801886872 
  2. Journal of Experimental Biology 210, 0i (2007) by Yfke Hager
  3. Australian Government - Department of Environment and Heritage - Fitzroy Tortoise. [2006. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 5.)
  4. University of Wisconsin-La Crosse - Zoo Lab - Chelonians. [2008. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 5.)
  5. Victorian Herpetological Society - Caring For Australian Freshwater Turtles In Captivity. [2007. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 5.)