Ugrás a tartalomhoz

Klezmer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klezmer

StíluseredetDélkelet-Európában alakult, alapjai elsősorban a moldovai, besszarábia, bukovinai és a dél-ukrajnai cigány, görög, román, török és ukrán zene
Kulturális eredetzsidó ünnepek, főként esküvők Kelet Európában
Hangszerekhegedű, cimbalom, nagybőgő, klarinét, harmonika, harsona, trombita, zongora
NépszerűségElsősorban a zsidók körében népszerű, az 1980-as években fedezték fel újra
Alműfajok régiók szerint
Németország, Izrael, Egyesült Államok
Lebedik un Freilech, Bécs, 2009.

A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene.

A klezmer szó egy régi héber hangszeres zenészt jelentő kifejezésből ered, és főként a kelet-európai zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik. E zenéről való ismereteink legfőbb forrása Moses Borowski 1938-ban a Szovjetunióban megjelent műve, a Zsidó hangszeres népzene, továbbá az irodalom és idős zenészek szóbeli közlései, interjúk.

A kelet-európai zsidók körében egyes ünnepek alkalmával, valamint a lengyel, orosz és moldvai urak több napos lakodalmain szívesen meghívott, népszerű együttesek voltak ezek a zenekarok. Mindenféle – zsidó és nem zsidó eredetű – dalokat játszottak a megbízó igényei szerint; frivol tánczenétől az elégikus dalokig.

Az elmúlt évtizedekben szerte a világon divatba jött a klezmer-zene. Magyarországon is jelentős együttesek alakultak, mint például a Budapest Klezmer Band.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Klezmer
A Wikimédia Commons tartalmaz Klezmer témájú médiaállományokat.
  • Klezmer-lap
  • Walter Salmen: A klezmer zene és eredete; ford. Aradi László et al., lemezmelléklet szerk. Barta János; Athenaeum 2000–Rózsavölgyi, Bp., 2000 + CD
  • Balogh Gyula: Fegya. A klezmer varázsa; Rózsavölgyi, Bp., 2024