Klór-monoxid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Klór-monoxid
Chlorosyl.svg Chlorine-monoxide-3D-SF.png
Szabályos név klóroxidanil
Más nevek klór(II)-oxid
Kémiai azonosítók
Rövidítés ClO(.)
CAS-szám 7791-21-1
PubChem 166686
ChemSpider 145843
MeSH Chlorosyl
ChEBI 29314
SMILES
[O]Cl
InChI
1S/ClO/c1-2
UNII 0EQ5I4TK19
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet ClO
Moláris tömeg 51,45 g/mol
Termokémia
Std. képződési
entalpia
ΔfHo298
101.8 kJ/mol[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A klór-monoxid kémiai gyök, képlete ClO. Fontos szerepet játszik az ózonréteg pusztulásában. A sztratoszférában a klóratomok az ózonnal reagálva klór-monoxidot és dioxigént képeznek:

Cl· + O3 → ClO· + O2

Ez a reakció okozza az ózonréteg fogyását.[1] A reakció tovább is folytatódhat, melynek során a ClO· gyökök reagálnak, például:

ClO· + O· → Cl· + O2

ami újratermeli az atomos klórt (klórgyököt). Az ózonbontási reakciót tehát a klóratom katalizálja, mivel végül az változatlanul megmarad. A nettó reakció:

O· + O3 → + 2O2

Ez súlyos következménye a klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC-k) felhasználásának, mivel kis reakciókészségük miatt ezek a vegyületek felkerülnek a sztratoszférába, ahol az ultraibolya sugárzás hatására felbomlanak, és klórgyök keletkezik. Ez utána könnyen klór-monoxidot képez, és a ciklus újraindulhat, amíg két gyök reakciójával nem keletkezik diklór-monoxid, ami megállítja a gyökös reakciót. Mivel az atmoszférában nagyon kicsi a CFC-k koncentrációja, a folyamatot megállító reakció valószínűsége rendkívül kicsi, ami azzal jár, hogy minden egyes gyök sok ezer ózonmolekulát bonthat el.

Bár a CFC-k felhasználását rengeteg országban betiltották, e vegyületek 50-500 évig is a légkörben maradnak. Emiatt sok klórgyök keletkezik, és jelentős mennyiségű ózonmolekula bomlik el, mielőtt a klórgyökök a klór-monoxiddal reagálva diklór-monoxidot képeznek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Inorganic chemistry. Academic Press, 462. o. (2001). ISBN 0-12-352651-5 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chlorine monoxide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.