Kiss György Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiss György Ádám
György Ádám Kiss.png
Született 1954. augusztus 6. (68 éves)
Vecsés
Állampolgársága magyar
Foglalkozása színész
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiss György Ádám témájú médiaállományokat.

Kiss György Ádám (Vecsés, 1954. augusztus 6. –) a playback színház magyarországi elterjesztője, a Rögtönzések Színházának (19922002) megalapítója és vezetője, 2014-től az Üveggyöngyjáték Playback Közösségi Színház és a Budapesti Playback Iskola - Közösségi Tér vezetője, az akcióközpontú coaching irányzat megalapítója, akcióművész.

Életpályája[szerkesztés]

1975 és 1979 között a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola logopédia szakán tanult, 1982 és 1986 között az ELTE BTK szociológiai szakán végzett. 1991-től a 2 évvel korábban alapított Magyar Pszichodráma Egyesület Pszichodráma című folyóiratának szerkesztője 8 évig.[1] 1992-ben létrehozta az első magyar playback színházat, a Rögtönzések Színháza társulatot.[2] 1990 és 1995-ben Bécsben (Boddhidarma Zendo of Wien) és Scheibbs-ben (Buddhista Kolostor) képződött, a zen-buddhizmus rinzai irányzatát gyakorolta.

2000 és 2002 között a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) posztgraduális képzésén szervezetfejlesztő szupervízor és coach képesítést szerzett. 1982–től a playback-színház elméletének és gyakorlatának képviselője. A Pszichodráma Egyesület meghatározó figurája maradt 2001 után is. Több kongresszus workshopjait vezette, például Promenád az új évezredbe és Szép új világ.[3]

Munkái[szerkesztés]

1974–től a színházi irányzatok közül a lélektani háttérrel rendelkező pszichodráma és a vele párhuzamosan alakuló, fejlődő spontán, improvizatív színház (az 1922-ben Bécsben alakult Sreigreiftheater (Rögtönző Színház) elkötelezett képviselője. 1992 és 2002 között az első magyarországi playback–színház (Rögtönzések Színháza) megalapítója, művészeti vezetője, játékmestere. 2002 és 2008 között több playback társulat létrehozója, vezetője. A playback-színházi mozgalom egyik magyarországi elindítója. 2002–től hangsúlyosabban a társadalmi felelősségvállalás, a közösségépítés playback által létrehozható formái, a playback és más színházi irányzatok integrációja foglalkoztatja. Jelenleg az ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK Playback Közösségi Színház vezetője.

2009-ben alapította meg az akcióközpontú coaching irányzatot[4] Az irányzat a playback, a pszichodráma és az akcióművészet (Happening, Performansz, Fluxus) integrációja. 2019-ben megalapította a Budapesti Playback Iskola - Közösségi Teret.

Színházi előadások (válogatás)[szerkesztés]

Főbb színházi előadásai (port.hu adatlap)

  • Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem![5]
  • Lakmusz[6]
  • Látható nők - Ahol a fényképek is mesélnek[7]

Könyvei[szerkesztés]

  • Playback-színház Magyarországon[8]
  • Coaching alapok és irányzatok

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Ádám György Kiss
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiss György Ádám témájú médiaállományokat.