Kiss Béla (helytörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiss Béla
Született 1908. szeptember 29.
Bácsfalu
Elhunyt 1951. augusztus 13. (42 évesen)
Kolozsvár
Nemzetisége magyar
Foglalkozása helytörténész,
etnográfus,
zenei szakíró,
egyházi író
SablonWikidataSegítség

Kiss Béla (Bácsfalu, 1908. szeptember 29.Kolozsvár, 1951. augusztus 13.) magyar helytörténész, etnográfus, zenei szakíró, lutheránus egyházi író. Bartók Béla munkásságának egyik első méltatója.

Életútja[szerkesztés]

A brassói Római Katolikus Főgimnáziumban érettségizett (1926), felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Református Teológián s az I. Ferdinand-Egyetemen magyar és német irodalom, néprajz szakon végezte (1930). Zenei ismereteit a brassói Zenekonzervatóriumban egészítette ki. Hosszúfaluban és Csernátfaluban evangélikus lelkész volt, közben a nagyenyedi református (1940-44), majd a kolozsvári protestáns teológián (1949-51) adott elő.

Feldolgozta és az Erdélyi Helikon 1938/3. számában ismertette a hétfalusi csángók történetét s nehéz életkörülményeiket. Tanulmányai a Déli Hírlap, Havi Szemle, Magyar Dal s egyházközségi lapok hasábjain jelentek meg; az Evangélikus Naptár (1942, 1944) s a Harangszó c. vallásos lap szerkesztője, az Evangélikus Élet c. folyóirat munkatársa.

Színdarabjai, népi játékai (Régi csángó lakodalom; Új világ; A tűzoltó; Vidám zenészek), valamint átdolgozásai (Pártütők, Botcsinálta doktor; Sevillai borbély) Brassóban és környékén kerültek műkedvelői előadásra. Az elsők között vállalkozott Bartók Béla életének és munkásságának népszerűsítésére. Életcélja volt a hétfalusi csángók gazdasági és művelődési életének fellendítése. Egyházi jellegű kiadványai mellett úttörő volt a romániai magyar szellemi életben zeneírói munkája: Bartók Béla művészete (Kolozsvár, 1946).

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]